Evaluarea activității Jandarmeriei Giurgiu, în anul 2017
Marți, 23 ianuarie, în sala Ateneului ,,Nicolae Bălănescu” din municipiul Giurgiu, s-a desfăşurat şedinţa de ,,Evaluare a activităţii desfăşurate la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu în anul 2017”.
În prezenta invitaţilor, a autorităţilor publice locale şi a reprezentanţilor structurilor cu care Jandarmeria cooperează pentru îndeplinirea misiunilor specifice, au fost prezentate, sintetic, activităţile și misiunile executate, rezultatele obţinute şi principalele direcţii de acţiune pentru anul 2018.
Din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, la activitate a participat șeful Direcției Management Operațional, colonel Badea Daniel.
Creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin asigurarea măsurilor de ordine publică la manifestările cu public numeros și participarea la misiuni de menţinere în sistem integrat, executarea cu maximă eficienţă a misiunilor de pază și protecție instituțională și transparență în relația cu cetățenii – sunt principalele obiective care au stat la baza activității Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu în anul 2017.
Acţiunile Jandarmeriei au vizat, în principal, asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul competițiilor sportive (meciurile de fotbal din Liga I), a manifestărilor cultural-artistice, religioase sau de protest, participarea la menţinerea ordinii publice în cooperare cu Poliția, asigurarea pazei și protecției obiectivelor, precum și supravegherea și intervenția la conductele magistrale de transport produse petroliere aflate în zona de competenţă.
- ORDINE PUBLICĂ
Pe parcursul anului 2017 au fost executate peste 11.900 de misiuni de ordine publică, prioritatea fiind asigurarea unui climat de normalitate civică, concomitent cu scăderea timpului de reacție la solicitările primite.
În anul 2017, jandarmii au executat:
- 433 de misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări cultural-artistice și religioase, acțiuni de protest, manifestări sportive, vizite oficiale, examene. La acest tip de misiune s-au înregistrat creșteri de 16% faţă de anul precedent.
Legătura permanentă cu organizatorii manifestărilor cu public numeros și ai competițiilor sportive, precum şi modul de planificare, organizare şi coordonare a misiunilor au condus la prevenirea unor stări tensionate care ar fi putut degenera.
În anul 2017 nu au fost cazuri de tulburare gravă a ordinii şi liniştii publice şi nu s-a impus restabilirea acesteia.
- 6.938 de misiuni de menţinere în sistem integrat, în scădere cu aproximativ 23% față de anul precedent;
- 3.176 rezerve de intervenție, în scădere cu aproximativ 3% față de anul precedent;
- 1.249 de misiuni în cooperare cu Inspectoratul de Poliție al județului Giurgiu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Vlașca” al Județului Giurgiu, Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil, Direcția Silvică, E.N.E.L., Inspectoratul Școlar Județean, Penitenciarul Giurgiu, executorii judecătorești etc. La acest tip de misiune s-au înregistrat creșteri de 42 % faţă de anul precedent.
- 115 misiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere, în scădere cu 35% fasță de anul precedent.
Pe lângă misiunile specifice în domeniul ordinii publice, în anul 2017 activitatea a fost orientată și către prevenirea și combaterea faptelor antiosciale.
Asftel, în perioada analizată au fost organizate 136 de activităţi preventiv-educative pe raza judeţului Giurgiu, în creştere cu 47% faţă de anul precedent. Acțiunile au avut ca scop:
- informarea organizatorilor şi a responsabililor de ordine şi siguranţă la manifestările sportive despre prevederile Legii nr. 4⁄2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
- prevenirea și combaterea violenței în domeniul sportiv cu ocazia meciurilor de fotbal;
- prevenirea delincvenţei juvenile, a violenţei şi a absenteismului şcolar;
- prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional;
- promovarea instituţiilor militare de învăţământ, prin prezentarea specificului misiunilor executate de către structurile Jandarmeriei.
Atât la nivelul unităţii, cât şi la subunităţile dislocate au funcţionat permanent echipe de intervenţie care au răspuns operativ la solicitările cetăţenilor, marea majoritate pentru aplanarea unor scandaluri sau conflicte de mică amploare, tulburarea liniștii publice, adresarea de injurii și amenințări cu acte de violență.
Cu toate acestea, în anul 2017, jandarmii au aplicat 1.142 de sancţiuni contravenţionale, în scădere cu aproximativ 22% față de anul 2016. Dintre acestea, 571 au fost amenzi contravenţionale în valoare de peste 242.000 lei.
Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, desfăşurarea unor activităţi comerciale ilicite, nerespectarea prevederilor legale în domeniul silvic, pe timpul competiţiilor sportive, precum și pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul organizării adunărilor publice.
În perioada analizată au fost constatate 137 de infracțiuni, în creștere cu 47% față de anul 2016.
- 93 de infracţiuni constatate independent – 124 autori depistaţi (exemple: „loviri sau alte violențe”, „amenințare”, „distrugere”, „furt calificat”, „nerespectarea regimului materiilor explozive”, „violare de domiciliu”, precum și infracțiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri; Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României etc.)
- 44 de infracţiuni constatate în cooperare cu structurile Poliţiei – 56 autori depistaţi
(exemple: „tâlhărie calificată”, „loviri sau alte violențe”, „violare de domiciliu”, „distrugere”, „furt”, „tulburarea ordinii și liniștii publice” „punerea în circulație sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat”, precum și infracțiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri sau de legi speciale).
În cursul anului 2017 au fost confiscate peste 2.300 de bunuri: articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, ustensile de pescuit, drujbe, produse cosmetice, articole de uz casnic, telefoane mobile, cu 49% mai mult faţă de anul 2016.
Pe timpul misiunilor specifice au fost confiscate și alte bunuri, care au fost predate organelor competente, astfel:
- peste 55.000 de țigarete (2.759 pachete);
- peste 60 m.c. de material lemnos;
- substanţe cu efect psihotrop/psihoactiv: 31 plicuri sigilate ce conţineau fragmente vegetale de culoare verde-oliv;
- peste 12.000 de materiale pirotehnice.
- PAZA ŞI PROTECŢIA OBIECTIVELOR, BUNURILOR ŞI VALORILOR
Prin structurile specializate, în anul 2017, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Giurgiu a asigurat paza şi protecţia a 15 obiective dispuse în municipiul Giurgiu şi în localităţile Mihăilești şi Bolintin Vale.
Cu ocazia efectuării accesului în obiective au fost legitimate peste 19.000 de persoane.
Concomitent cu executarea misiunii de pază şi protecţie instituţională, jandarmii asigură ordinea interioară în 7 săli de judecată din municipiul Giurgiu şi oraşul Bolintin Vale. Astfel, în anul 2017, jandarmii au asigurat desfăşurarea în bune condiţii a peste 56.000 de procese.
În perioada analizată, jandarmii au asigurat paza şi protecţia transporturilor de produse cu caracter special, a transporturilor de bunuri şi valori şi a corespondenţei clasificate, astfel:
- 108 transporturi de produse cu caracter special în beneficiul societăţilor comerciale, în creştere cu 19% faţă de anul 2016;
- 96 transporturi de bunuri şi valori în beneficiul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Giurgiu, în scădere cu 5% faţă de anul 2016;
- 1.068 transporturi de corespondenţă clasificată, în cooperare cu lucrători ai Direcţiei Judeţene de Informaţii Giurgiu, în creştere cu 2% faţă de anul 2016.
La nivelul inspectoratului, și în anul 2017 s-a asigurat paza, protecţia, supravegherea şi intervenţia la conductele magistrale de transport produse petroliere şi la instalaţiile aferente acestora pe raza a 8 localități.
Prin modul de executare a misiunilor specifice s-a reuşit prevenirea atacurilor la conductele magistrale şi la instalaţiile aferente acestora, nefiind descoperite instalaţii artizanale de sustragere a produselor petroliere în zona de responsabilitate.
- RECRUTAREA CANDADAȚILOR
Activitatea de recrutare a candidaților pentru Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” și școlile militare de subofițeri a fost permanent în atenția inspectoratului.
În anul 2017 au fost selecţionaţi pentru instituţiile militare de învăţământ 82 de candidaţi, iar în urma parcurgerii tuturor etapelor, 14 candidați au fost declarați admiși, astfel: un candidat la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, 12 la Şcoala Militară de Subofiţeri “Grigore Alexandru Ghica”din Drăgășani și unul la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni.
- OBIECTIVELE INSPECTORATULUI ÎN ANUL 2018
- creşterea gradului de siguranţă publică şi întărirea sentimentului de securitate în rândul cetăţenilor, prin intensificarea activităţilor din sfera siguranţei stradale și utilizarea eficientă a resurselor din dispozitivele de ordine publică;
- planificarea, organizarea şi executarea cu maximă eficienţă a misiunilor de asigurare a ordinii publice pe timpul manifestărilor care se desfăşoară în spaţiul public;
- asigurarea în cele mai bune condiții a misiunilor de pază şi protecţie;
- menţinerea la cel mai înalt grad a capacităţii operaţionale şi de intervenţie;
- gestionarea eficientă a activităţii de resurse umane şi perfecţionarea continuă a pregătirii personalului;
- dezvoltarea şi optimizarea mecanismelor de cooperare interinstituţională;
- menţinerea unui suport logistic care să permită susţinerea structurilor operative şi atingerea obiectivelor propuse;
- asigurarea transparenţei şi deschiderii către mass-media şi societatea civilă.
Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul