PNL spune că nu vrea PSD-iști în rândurile sale. PNL, însă, nu doar că vrea PSD-iști, dar, realist, chiar are nevoie de politicieni din această zonă pentru a își forma o majoritate în cadrul căreia să nu mai fie nevoit să conducă fie prin concesii făcute partenerilor de conjunctură fie prin metode mai puțin democratice în mod direct, cum este asumarea răspunderii. Iar PNL pare să fi găsit soluția.

Considerat de mulți, nu neapărat greșit, un partid de tip balama folosit de marile partide pentru a crea majorități contra beneficii de tip posturi în Guvern, în autorități ori în companii din domenii strategice, ALDE are în față șansa de a își schimba acest statut. Mai precis, ALDE va deveni un partid bidon, după cum afirmă, pentru Capital, mai multe surse politice bine informate.

” Planul e unul simplu. Acolo unde ALDE are încă un cuvânt de spus, și sunt câteva județe unde sare și de 10%, oamenii săi vor încerca să racoleze cât mai mulți primari și consilieri locali sau județeni ai PSD. Ulterior aceștia vor trece spre PNL, în perspectiva alegerilor locale din 2020″, explică o sursă implicată în discuții primul pas.

Avantajul este în ambele sensuri, adică PNL va lua oameni și votur nu de la PSD ci de la ALDE, iar ALDE, spun sursele noastre, își va plasa oamenii în funcții de conducere din filialele PNL, dar și în posturile interesante pe care le au deja în companii din domeniul energiei, de exemplu, ori în zona finanțelor sau supravegherii din piețele financiare.  Altfel spus, ALDE se vrea inclus în PNL, dar se lasă cevamai greu, iar absorția se va produce într-un mod indirect.

Vizate de această schemă sunt mai ales județele din sudul țării și din o parte a Moldovei, unde PNL nu este o prezență prea importantă și ar avea nevoie de întăririle venite via ALDE.

Ludovid Orban, spun sursele noastre, și-ar fi dat deja acordul pe acest plan, care ar fi fos propus mai degrabă din zona ALDE. De menționat și că ete posibil ca într-un viitor nu foarte îndepărtat Călin Popescu Tăriceanu să se retragă din conducerea ALDE și din politica mare, către un post în diplomație, context în care la putere ar veni vechi negociatori transpartnici cum este Daniel Chițoiu, recent implicat într-un grav accident de circulație.

Amintim și că, la nivel național, PSD și PNL își împart majoritatea primarilor, însă PSD este în avantaj cu aproximativ 1,700 de edili, față de sub 1.100 cât are PNL.

https://www.capital.ro/