Franţa intră în carantină naţională. Măsurile anunţate de Macron

Într-un discurs adresat naţiunii pe fondul creşterii infectărilor cu noul coronavirus în Franţa, Macron a anunţat intrarea ţării în carantină naţională. Măsura este prevăzută să înceteze la 1 decembrie dacă evaluările vor fi favorabile. În caz contrar, ar putea fi prelungită. Evaluările vor fi făcute din 15 în 15 zile.

„Această nouă carantină nu va reuşi decât prin mobilizarea tuturor”, a declarat preşedintele francez, cerându-le concetăţenilor săi să reziste şi să nu cedeze în faţa „diviziunii care acţionează ca o otravă”.

„Respectaţi regulile. Repet, reuşita depinde de civismul vostru”, a subliniat Macron, exprimându-şi speranţa pentru eliminarea restricţiilor înainte de Crăciun.

În caz contrar, preşedintele francez nu exclude adoptarea unor măsuri mai dure.

Măsurile decise de autorităţile franceze

„Virusul circulă cu viteză mai mare decât previziunile cele mai pesimiste. Numărul contaminărilor s-a dublat în mai puţin de două săptămâni. În comparaţie cu primul val, toate regiunile se află astăzi în stare de alertă”, a spus preşedintele francez. 

„Am decis ca trebuie să regăsim, începând de vineri, izolarea care a stopat virusul. Întreg teritoriul naţional este îngrijorat de adaptările pentru departamentele şi teritoriile de peste mări. Şcolile vor rămâne deschise, munca va continua, Ehpad şi centrele de îngrijire vor putea fi vizitate”, a detaliat Macron. 

„Nu veţi putea merge dintr-o regiune în alta, cu excepţia celor care se întorc din vacanţă. Va exista o toleranţă în timpul acestui weekend de reîntoarcere”.

Pentru a pleca de la domiciliu, trebuie din nou prezentat un certificat, a anunţat Emmanuel Macron. 

Singurele ieşiri autorizate vor fi pentru „a merge la serviciu, la medic, pentru a oferi asistenţă, pentru cumpărături sau pentru a lua aer. Reuniunile private sunt excluse”, la fel ca adunările publice. 

Preşedintele a anunţat că şcolile, creşele, colegiile şi liceele vor rămâne deschise.

De asemenea, „barurile, restaurantele şi afacerile neesenţiale vor fi închise” 

Măsurile vor intra în vigoare din noaptea de joi spre vineri.

Anterior, un regim de carantină nocturnă fusese instituit în nouă oraşe mari ale Franţei.

Franţa a înregistrat până acum 1.235.132 de cazuri de coronavirus, dintre care 36.437 în ultimele 24 de ore, şi 35.785 de decese de COVID-19, dintre care 244 în ultimele 24 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *