Freddie Mercury, boemul campion al rapsodiilor nemuritoare. Ce a făcut la cel mai bun concert din toate timpurile
Rockul, ca soluție unică și repetabilă, este un gen muzical aflat sub spectrul mitizării și chiar al mistificării. Unul dintre megastarurile care l-au reprezentat la superlativ s-a numit grupul britanic The Queen. Prin liderul său, Freddie Mercury, în jurul căruia orice adjectiv de natură pozitivă nu îi încarcă suficient strălucita carieră.
Freddie Mercury. Viața și opera
Pe 5 septembrie 1946 se năștea în Zanzibar, actuala Tanzania, la Stone Town, una din stelele de rafinată calitate – Farrokh Bulsara – viitorul Freddie Mercury. Cei patru “mușchetari” ai formației, sub impulsul conducătorului ei, au deviat tendințele de orientare heavy-metal ale lui Brian May (voce, chitară, keyboards) și Roger Taylor (voce, percuție) către hard-rock, pentru că Freddie Mercury era un admirator al altui supergreu al scenei, Led Zeppelin. Este inedit “ghiveciul” de licențe al membrilor Queen, care, teoretic, n-ar avea nimic de-a face cu muzica.
Freddie era ”diplomatizat” în grafică și design, May în astronomie, Deacon în electronică, Taylor în biologie. În 20 aprilie 1992, May, Taylor și Deacon au susținut un concert – vizionat prin satelit de peste un miliard de spectatori – în memoria prietenului și colegului lor dispărut. Au participat atunci George Michael, Lisa Stansfield, David Bowie, Def Leppard, Annie Lenox ș.a. Drept completare omagială, o expoziție de fotografii Freddie Mercury a fost prezentată, în 1997, de către Brian May la Timișoara. Să nu anticipăm!

Freddie, alături de colegii împreună cu care a legendarizat rock-ul: band-ul Queen
Celebrul muzician, solist, compozitor și textier a fost unanim recunoscut pentru remarcabilele calități vocale de tenor (putând cânta și ca bariton). El putea acoperi un ambitus de patru octave. Din postura de creator al muzicii a compus hituri internaționale, printre care Bohemian Rhapsody, We Are the Champions, Somebody to Love, recunoscute drept cele mai bune cântece din toate timpurile de asociații de prestigiu ca Sony Ericsson sau Guiness World Records.
Cel mai bun concert din toate timpurile
Majoritatea melodiilor compuse de Freddie au avut ca suport pianul, alegând adesea note dificil de realizat pentru Brian May. Însăși Bohemian Rhapsody are foarte multe semne muzicale. Poate și de aceea brandul Queen a reușit să vândă peste 500 de milioane de albume și a petrecut mai multe săptămâni în UK Album Chart, depășind legendara trupă Beatles. În 2001, grupul a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame.
Stilul teatral al lui Freddie Mercury invoca întotdeauna o mare participare a publicului. Una din cele mai notabile s-a petrecut la Live Aid, în 1985, când un stadion întreg de 72.000 de spectatori a bătut din palme și a cântat. Acest extraordinar eveniment i-a determinat pe specialiști să-l declare cel mai bun concert din toate timpurile.

Freddie era un adevărat spectacol el însuși la concertele Queen
În afară de Queen, fenomenalul muzician a mai cântat cu soprana spaniolă, Monserrat Caballe, alături de care a înregistrat un album. Ea afirma: “diferența dintre Freddie și ceilalți cântăreți este vocea.” Pentru că tot ne aflăm la rubrica citate, iată câteva mai mult decât grăitoare. Solistul Axl Rose (Guns N’Roses): “Dacă nu aveam melodiile lui Freddie Mercury când eram copil, nu știu unde aș fi acum. M-a învățat multe lucruri despre muzică. Mi-a deschis mintea. Nu am avut în viață profesor mai bun decât el.”
A murit la 45 de ani
Un alt star, David Bowie, cel ce a înregistrat melodia Under Pressure cu Queen spunea despre Freddie “…era un om care putea ține mulțimea în propria palmă.” Însuși acest monstru sacru al scenei i-a avut în inimă pe alți giganți ai muzicii. Exceptându-i pe cei de la Led Zeppelin, pe care i-am amintit deja, Mercury afirma, vădit emoționat, într-unul din puținele interviuri date: “Jimi Hendrix este idolul meu. E o zeitate pentru mine.”
Acest colosal muzician s-a stins în data de 24 noiembrie 1991, la numai 45 de ani, din care 22 dedicați prin opera sa omenirii. A fost incinerat la cimitirul Kensal Green, iar cenușa i-a fost lăsată în grija vântului care mângâia lacul Geneva, lângă Montreux, Elveția. Freddie Mercury a intrat “in eternum” prin geniul său. De aceea, “ad absurdum”, poate că lacul Geneva ar trebui secat, iar în albia lui, pe o imensă placă de marmură albă, de forma unui portativ, să-i fie încrustat numele cu note muzicale. Un nume care a încântat milioane de pământeni și a făcut să curgă un ocean de lacrimi. Pentru că cea mai fierbinte dragoste are cel mai rece sfârșit.