Hezbollah declară război Israelului după atacul din Beirut: Trebuie să plătească prețul

Liderul Hezbollah libanez Hassan Nasrallah a afirmat sâmbătă că mişcarea sa a decis să riposteze la atacul cu dronă de săptămâna trecută împotriva unui fief din Beirut, atac atribuit Israelului, transmite AFP, potrivit Agerpres. Israel trebuie „să plătească preţul” acestui atac iar Hezbollah trebuie să „stabilească regulile de angajare şi (…) o logică a protecţiei ţării”, a afirmat Nasrallah într-un discurs televizat.

Liderul Hezbollah a promis să riposteze „cu orice preţ” având ca ţintă dronele israeliene.

Israel nu a confirmat atacul cu dronă produs pe 24 august la periferia şiită din sudul capitalei Beirut şi calificat drept „declaraţie de război” de preşedintele libanez Michel Aoun.

Atacul a fost prezentat de Hassan Nasrallah drept „primul act al agresiunii” Israelului în Liban după războiul din 2006 dintre statul evreu şi Hezbollah, soldat cu 1.200 de morţi de partea libaneză şi 160 de cea israeliană.

Hassan Nasrallah a ameninţat atunci în mod direct Israelul cu represalii: „Mă adresez armatei israeliene de la frontiere (…) Pregătiţi-vă şi aşteptaţi-ne”. Drept răspuns, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe Hassan Nasrallah şi statul libanez să fie atenţi la ce „spun şi fac”.

Atacul cu dronă atribuit Israelului a avut loc la câteva ore după ce statul evreu a anunţat că a executat lovituri împotriva forţelor iraniene din Siria. Nasrallah a confirmat că un centru al mişcării şiite din Siria a fost atacat şi a confirmat moartea a doi din oamenii săi.

Miercuri, armata libaneză a tras asupra unei drone israeliene care survola o regiune din sudul Libanului.

Considerat de Israel şi SUA drept „organizaţie teroristă”, Hezbollah est un actor politic major în Liban. El intervine militar în conflictul din Siria în sprijinul regimului de la Damasc alături de Iran, alt duşman declarat al Israelului.

Sursa:www.stiripsurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *