Interviu cu comisarul european pentru politică regională Corina Creţu

România a primit deja ajutor financiar până acum peste 119 milioane de euro pentru şapte dezastre din aprilie 2005; ultima aplicaţie a fost în aprilie 2014. În 2005 a fost vorba de inundaţii, unde s-au primit în aprilie aproape 20 de milioane şi în iulie 53 de milioane, apoi inundaţiile din 2008, când România a primit de la Uniunea Europeană 12 milioane de euro; în inundaţiile din 2010 – 25 de milioane; în august 2012 – secetă şi incendii – 2,5 milioane de euro şi în 2014, de asemenea, în primăvară şi vară s-au aprobat două tranşe tot pentru inundaţii de 2,4 milioane de euro şi de 4,3 milioane de euro.

Reporter: Eugen Coroianu
Reporter: Am văzut că foarte prompt aţi oferit serviciile Comisiei Europene pentru ajutorarea autorităţilor române în situaţia aceasta de inundaţii destul de serioase prin, daca am înţeles bine, Fondul de Solidaritate. Ce este acest fond şi cum poate fi el accesat?

Corina Creţu: În primul rând, sigur că este datoria mea, în calitate de comisar european, care răspund inclusiv de Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, să vorbesc cu statele membre afectate. Fondul de Solidaritate este principalul instrument de care dispune Uniunea Europeană pentru a face faţă catastrofelor naturale majore şi pentru a-şi manifesta solidaritatea cu regiunile din Europa afectate de dezastre. Deci am reacţionat la fel cum am reacţionat şi anul trecut în Italia în caz de cutremur, în Madeira în caz de inundaţii, la fel. Fondul, de fapt, a fost creat ca o reacţie la inundaţiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002. De atunci a fost utilizat în cazul a 80 de dezastre de diferite tipuri, inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni, secetă, iar până în prezent au fost sprijinite 24 de ţări, inclusiv România, suma totală alocată din 2005 până acum fiind de peste 5 miliarde de euro. Dar ceea ce vreau să subliniez este că solicitarea de activare a acestui fond o poate face doar statul membru, deci autorităţile române trebuie să trimită Comisiei Europene, în termen de 12 săptămâni de la data primelor pagube cauzate de un dezastru, şi i-am spus astăzi doamnei prim-ministru că noi, la DG REGIO, putem oferi consultanţă de spcialitate pentru o accelerare a procedurii, după analizele şi evaluările pe care dânşii, la Guvernul României, le vor face. După aceea, Comisia evaluează cererea şi, dacă o consideră acceptabilă, propune Parlamentului European şi Consiliului o sumă care va fi aprobată înainte de a fi acordată. Ca şi co-legislator, Parlamentul European şi Consiliul trebuie să aprobe aceste sume, dar, în general, le aprobă.

Reporter: Cam cât ar putea să dureze până sosesc ajutoarele?
Corina Creţu: Noi putem face şi plăţi retrospective. După efectuarea plăţii, statul afectat răspunde de implementare, inclusiv de selectarea operaţiunilor, precum şi de auditarea şi monitorizarea acestora. Măsurile de urgenţă pot fi lansate retrospectiv. Deci noi acum vom putea acoperi cheltuielile care se fac în această săptămână, dar vreau să precizez că acest fond nu este un instrument de reacţie rapidă, ci vizează înlăturarea efectelor dezastrului natural, ajutarea statelor membre să-şi recupereze cheltuielile făcute în această perioadă.

Cred că datorită vacanţei parlamentare, undeva în septembrie ar putea sosi aceşti bani, în funcţie, v-am spus: statul membru are la dispoziţie 12 săptămâni, deci mai sunt trei luni, depinde când va depune cererea Guvernului României. Deci acest ajutor nu poate fi acordat statului solicitant decât pe baza unei cereri a statului şi a unui proces bugetar, care uneori durează câteva luni, alteori mai puţin.

Reporter: Aţi spus că România a mai apelat la acest Fond de Solidaritate. Ştiţi când şi de câte ori?

Corina Creţu: Da, România a primit deja ajutor financiar până acum peste 119 milioane de euro pentru şapte dezastre din aprilie 2005; ultima aplicaţie a fost în aprilie 2014. În 2005 a fost vorba de inundaţii, unde s-au primit în aprilie aproape 20 de milioane şi în iulie 53 de milioane, apoi inundaţiile din 2008, când România a primit de la Uniunea Europeană 12 milioane de euro; în inundaţiile din 2010 – 25 de milioane; în august 2012 – secetă şi incendii – 2,5 milioane de euro şi în 2014, de asemenea, în primăvară şi vară s-au aprobat două tranşe tot pentru inundaţii de 2,4 milioane de euro şi de 4,3 milioane de euro.

Sursa: www.romania-actualitati.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *