IONEL MUSCALU (n.-13 aprilie 1974)

În urmă cu câțiva ani, am întâlnit la o activitate culturală, un tânăr vesel și foarte sociabil. Atunci am avut ocazia să strâng cu adevărat mâna unui poet. L-am privit puțin stingherită, rușinată, dar și mândră că am cunoscut și am vorbit cu un poet adevărat. Pe Ionel Muscalu îl știam de la TV, (Tehnosat), unde avea la vremea aceea emisiune și unde veneau diverși invitați, de la scriitori la politicieni. La acea vreme, nu îi descoperisem poeziile, pe acestea le-am citit mult mai târziu, după ce am ascultat prima poezie recitată de un membru al Cenaclului Literar Luceafărul.

Ionel Muscalu din Giurgiu, născut pe 13 aprilie 1974, este poet-scriitor, jurnalist, redactor și om politic. Citind C.V.-ul său, care se întinde pe un număr împresionant de pagini, ai impresia că viața și-a petrecut-o numai între funcțiile pe care le-a ocupat, reuniunile internationale și interne la care a participat, dar și la masa de scris. A ocupat funcții ca: Director General OSIM (2014), Administrator Public (2013), Director executiv- Asistență Socială, Administrație Publică (2009), Secretar de stat (2009), Consilier al Președintelui ANPM (2015). De-a lungul timpului, a ocupat diferite alte demnități, iar în prezent este Managerul Muzeului Județean ”Teohari Antonescu” din Giurgiu. Este un tânăr cu o familie frumoasă, soția și fiul său Andrei – un copil adorabil-, pe care îi iubește. În egală măsură își iubește părinții, care îl așteaptă în pragul casei părintești, îmbrățișândul și fiind mândri de fiul lor. Colegii de la formațiunea politică ALDE, din care cu onoare face parte, au numai cuvinte de laudă la adresa colegului de partid. Este plin de energie, curaj, cinste, este o fire jovială, știe să-și ajute aproapele, dar cu maturitate și sinceritate spune lucrurilor pe nume. Iată ce spune poetul Ionel Muscalu într-un interviu dat unui ziar giurgiuvean: ”Cred că o să credeți că m-am născut, am crescut, am învățat, mi-am intemeiat familie, am făcut armata, am urmat o carieră aici în Giurgiu. Din municipiul nostru am ieșit pentru a merge la școală. Apoi ca secretar de stat, președintele ANOFM și director general OSIM și desigur, în concedii. Așadar, m-am născut într-o frumoasă zi de sâmbătă, 13 aprilie, acum 42 de ani (interviul a fost dat în 2016), am învățat la Școala nr. 10, la Școala nr.5, azi ”Emil Gulian”, la Liceul ”Ion Maiorescu”, la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, la Facultatea de Drept. Am făcut trei mastere la Universitatea București, ASE, la Institutul Național de Administrație (INA). M-am căsătorit când eram în armată, tot la Giurgiu. Am un băiat, care este elev la Colegiul Național Ion Maiorescu. Anul acesta a terminat cu media generală 10.00 și da, sunt mândru de el… La fel de mândru ca și de soția mea, un om deosebit”.

Activitatea literară a scriitorului Ionel Muscalu a început cu primul volum de poezii -”Războiul cailor pe pereți”, care a apărut în 1997 , la acea vreme poetul având 23 de ani. Se pare că versurile i-au fost un început pentru cariera politică, în același an intrând în administrația locală ca director executiv al Direcției de Administrație Publică a Primăriei Giurgiu, iar mai apoi director de Asistență Socială. Această Directie a fost înființată de către Ionel Muscalu. În anul 2000 îi apare cel de-al doilea volum de poezie -”Baladele orașului meu. Chipuri de prieteni”. Astfel, Ionel Muscalu alternează funcțiile cu scriierile, îngemănând perfect administrația cu versul. Pentru versuri a fost recompensat cu numeroase premii , iar pentru munca din administrație, cu funcții importante. Versurile ”Poetului în vreme de ploaie”, sunt versuri romantice, calde, ce te duc într-o lume miraculoasă, magică Mesajul poeziei este profund, rima este la purtător, versurile  inocente, pline de sensibilitate, emoție, iubire, versuri diverse pot spune, pentru toate vârstele și gusturile. Poetul este înzestrat cu un bogat vocabular, ceea ce îl face să fie un bun orator, să fie convingător, lucru care îl ajută în politică. Voi reda mai jos una din primele poezii pe care le-am citit din creația poetului Ionel Muscalu: POST CARD – ”Și atât aș vrea în nopțile perene, Să-ți simt crescând nebunele dorințe, Să mă cuprindă febra ta din perne, Să-ți simt crescând nebunele dorințe, Să mă cuprindă febra ta din perne, Să-ți văd iubind ochii tăi cuminți. Și atât aș vrea să zac pe pat la tine, Pân-se vor bate teii ceia iar, Că să mă amăgești cum știi mai bine, Că luna mai nu este-n calendar. Și atât aș vrea să știi și tu de mine, Că nu e vis în aer predispus, Aceea leoaică peste tot se tine De fața mea, care nu-I e de ajuns”.

Cu ocazia aniversării zilei de naștere, îi dorim scriitorului Ionel Muscalu cât mai multe volume pe rafturile bibliotecilor de pretutindeni. LA MULȚI ANI!

Gigica Ivonette Peptănaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *