ISU derulează ”Săptămâna protecției civile” la Giurgiu. Miercuri este programat un nou exercițiu de alarmare publică
Ziua Protecției Civile din România este sărbătorită, în fiecare an, la data de 28 februarie. Pentru marcarea acestui eveniment, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, la nivel național, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.
Sub sloganul „Împreună, mai pregătiți”, în perioada 26 februarie – 04 martie a.c., la nivelul județului Giurgiu vor fi desfășurate o serie de acțiuni de informare și educare preventivă. Astfel, giurgiuvenii interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență, pe timpul următoarelor activități:
– 26.02.2024 – acțiuni de informare preventivă / tehnici de prim ajutor la Școala Gimnazială nr. 1 din Bolintin Vale și la Liceul Tehnologic “Dimitrie Bolintineanu” din Bolintin Vale;
– 27.02.2024 – acțiuni de informare preventivă / tehnici de prim ajutor la Liceul Tehnologic “Ion Barbu” și la Școala Gimnazială “Academician Marin Voiculescu” din Giurgiu;
– 28.02.2024 – „Ziua Porților Deschise” la sediul Detașamentului de Pompieri Giurgiu, între orele 10:00-12:00, Detașamentului de Pompieri Bolintin Deal, Stațiilor Mihăilești și Colibași, începând cu ora 12:00;
– 29.02.2024 – Exerciții de evacuare în caz de incendiu sau cutremur la Școala Gimnazială “Sfântul Gheorghe”, Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” și Școala Gimnazială nr. 7 din municipiul Giurgiu;
– 28.02.2024 – Exercițiu de alarmare publică “Miercurea sirenelor”;
– 29.02.2024 – acțiuni de informare preventivă / tehnici de prim ajutor la Liceul Teoretic “Tudor Vianu” și la Colegiul Național “Ion Maiorescu” din Giurgiu;
– 02-03.03.2024 – puncte de informare preventivă în Parcul Alei din municipiu, începând cu ora 13:00;
– 03.03.2024 – “Ziua Educației Preventive în lăcașurile de cult” – acțiuni de informare preventivă cu tematică de protecție civilă în zona bisericilor din municipiu și orașul Bolintin Vale, începând cu ora 08:00;
– 26.02-03.03.2024 – acțiuni de informare preventivă organizate de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență în comunitățile din care fac parte, cu tematica: incendii în gospodării, arderi de vegetație uscată, măsuri de protecție în caz de cutremur etc.
Informații suplimentare:
În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei:
1. „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!” – inițiată în anul 2023, își propune să sublinieze importanța decisivă a măsurilor de prevenire care trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor în locuințe.
Clipuri video: https://youtu.be/Honyz6YTLV8
2. „Mie nu mi se poate întâmpla” – inițiată în anul 2023, are ca obiectiv conștientizarea adulților asupra pericolelor la care se expun în situația nerespectării măsurilor de prevenire în caz de inundații, respectiv pentru prevenirea înecului.
Clipuri video: https://www.youtube.com/watch?v=dvpNqN9W1ZA
3. “Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” – iniţiată în anul 2020, are ca obiectiv conștientizarea adulților asupra importanței supravegherii copiilor și a respectării regulilor de siguranță în locuințe.
Clipuri video: https://www.youtube.com/watch?v=uIQn9NnTm0s
4. RISC. Proiectul I – „Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!” – iniţiată în anul 2013, are ca obiectiv reducerea numărului de incendii și explozii generate de improvizații la instalațiile electrice și de gaze naturale la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/p7zGgElCYOU
5. Campania RISC. Proiectul II – „Siguranța nu e un joc de noroc!” – iniţiată în anul 2014, are ca scop reducerea numărului de incendii generate de coșurile de fum la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY
6. Campania RISC. Proiectul III – „Siguranța NU e un joc de noroc!” – iniţiată în anul 2015, are ca obiectiv reducerea numărului de incendii generate de improvizații și de suprasolicitarea instalațiilor electrice la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/Q14728rKBAM
7. Campania RISC. Proiectul IV – „Mai bine previi, decât să nu fii!” – iniţiată în anul 2016, are ca obiectiv informarea preventivă a populației cu privire la montarea detectoarelor de incendiu în locuința proprie, în scopul reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe.
Clip video: https://youtu.be/zr5E3WqSQCk
8. Campania RISC. Proiectul V – „Scăpările de gaze” – iniţiată în anul 2018, are ca obiectiv informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația în care sesizează scăpări de gaze, în scopul reducerii numărului de victime și implicit a pagubelor materiale generate de scăpările de gaze.
Clip video: https://youtu.be/krX33sB8Qh8
9. Campania „Nu încărca butelia la stația GPL!”
Clip video: https://youtu.be/c8P6c0g1Cmk
10. Campania „Nu tremur la cutremur” – iniţiată în anul 2015, are ca scop de bază informarea, conștientizare și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.
Clipuri video: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI
https://youtu.be/PEEFFBUcKXs https://youtu.be/Fwz0wA4HWIM
11. F.O.C. – “Flăcările Omoară Copii” – iniţiată în anul 2012, are ca obiectiv reducerea numărului de incendii la locuinţe și, implicit, a victimelor din rândul copiilor.
Clip video: https://youtu.be/6i_AqMJ_TSw?t=2
12. Ziua Informării Preventive – Marți 13 – iniţiată în anul 2011, are ca scop conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.
Clip video: https://youtu.be/xXMJl_aAzSw
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.