Legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare, la un pas de a fi adoptată definitiv de Parlament. Proiectul, inițiat de deputatul Cătălin Rădulescu ”Mitralieră”, a fost declarat neconstituțional anul trecut de CCR

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat marți un raport de admitere la propunerea legislativă inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”, care prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc.

Doar deputații juriști de la PNL și USR au votat împotriva acestei inițiative în Comisie.

Senatul a adoptat deja proiectul, Camera Deputaților fiind forul decizional.

Practic, inițiativa introduce, pe de o parte, și posibilitatea pedepsirii doar cu amendă infracțiunilor de evaziune fiscală, iar pe de altă parte prevede că, dacă unul dintre inculpați achită prejudiciul de până în 100.000 de euro plus 20% scapă de urmărirea penală atât el, cât și ceilalți acuzați.

Cele mai importante modificări adoptate de Comisia Juridică a Camerei Deputaților la legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale:

  • La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda (autor: Grup PSD);
  • După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin.(l1 ) – (13 ), cu următorul cuprins: „(1 prim ) În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;
  • Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim ).

Nu este clar în acest moment dacă recidiviștii pot beneficia de prevederile actului normativ.

Proiectul urmează să intre în plenul Camerei Deputaților pentru dezbatere și vot final în calitate de for decizional.

Inițiativa, semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, a intrat în dezbaterea parlamentară la finalul lui 2017, pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, între timp condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Adoptată în iarna lui 2018, cu voturile PSD, ALDE și UDMR, legea a fost atacată la Curtea Constituțională de PNL, USR și PMP.

În aprilie anul trecut, CCR – cu majoritate de voturi – a declarat legea neconstituțională.

Foto: Deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *