Medicul care a înființat prima clinică de alăptare din țară. Cum a ajuns să fie pediatru

Dacă alăptarea ar deveni universală, aproape 820.000 de copii ar fi salvaţi în fiecare an, potrivit specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

La nivel global, doar 40% dintre bebeluşii până în 6 luni sunt hrăniţi astfel. În România, procentul abia trece de 12%.

Pediatrul linca Tranulis ştie toate aceste lucruri, iar ca să vină în sprijinul tinerelor mame, a înfiinţat prima clinică de alăptare din ţară. Acum îşi împarte viaţa între cabinet, cursuri şi cei 3 copii.

Ilinca Tranulis: „Am fugit de spital, nu simţeam că e locul meu. Mi sepotriveste mult mai bine să stau de vorbă cu mama, să o ascult, să o înţeleg, să luăm decizii împreună, în situația asta ar fi bine să faci aşa. Asta le-a făcut pe mame să accepte mult mai ușor tratamentul.″

A ajuns să fie pediatru printr-un joc al sorţii.

„Nu am luat note pentru ce voiam eu. Voiam dermatologie şi endocrinologie, dar n-am avut notele cele mai mari. Din întâmplare am ajuns, la fel şi la partea de lactaţie, dar întâmplările astea erau ce trebuia să se întâmple.″

În timpul rezidenţiatului a născut primii doi copii. Apoi şi-a deschis cabinetul de pediatrie şi a devenit consultant în lactaţie.

Specialiştii din domeniul medical spun că laptele matern este cel mai complex şi sănătos aliment pentru un bebeluş şi singurul de care are acesta nevoie până la 6 luni.

În România, prea puţine femei alăptează, aşa că Ilinca a găsit soluţia să le ajute. A înfiinţat 07alaptare, numărul de telefon unde tinerele mămici pot apela oricând au nevoie de un sfat. Doctoriţa povesteşte că a stat nopţi întregi de vorbă cu femeile care întâmpinau probleme.

„Am stat la 2 nopatea să conving o mamă în depresie să nu întrerupă alăptarea, mereu exisat soluţii să ajuţi mama să alăpteze cât mai mult”, povestește aceasta.

În urmă cu 2 ani, Ilinca a deschis prima clinică de alăptare din ţară. Acum ţine cursuri pentru moaşe, doctori şi farmacişti, pe care îi învaţa cum să le sprijine pe mame.

În 2011 rata alăptării la 6 luni era de 12,4%, pentru că mamele întâmpină dificultăţi şi nu găsesc omul care să le ajute cu informaţii bazate pe studii pentru a le învăţa să meargă mai departe.

La finalul zilei Ilinca este mulţumită cu tot ce face. Îşi creşte frumos copiii, iar prin activitatea ei a ajutat până acum sute de mame şi cadre medicale să înţeleagă importanţa alăptării. Ştie că prin eforturile ei schimbă puţin câte puţin sistemul de sănătate, iar asta îi dă putere să meargă mai departe.

sursa :stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *