Ministerul Educației a interzis opționalele din creșe și grădinițe, plătite de părinți

Opţionalele din creşe şi grădiniţe, pe banii părinţilor, au fost interzise.

Reprezentanţii Ministerulului Educaţiei spun că au scos în afara legii cursurile de limbi străine, teatru sau dans, din timpul programului, pentru că plata suplimentară era discriminatorie pentru familiile sărace.

Această decizie, a stârnit însă revolta celor dispuşi să plătească în plus până la 100 de lei, pe lună, pentru ca juniorul să facă opţionale la stat. Noua programă pentru creşe şi grădiniţe aduce şi alte schimbări.

Un trenuleţ condus de educatoare, mânat din urmă de o îngrijitoare, e protocolul zilnic obligatoriu, pentru că ordinul intrat în vigoare impune educatorilor “să scoată copiii în aer liber cel puţin o dată pe zi, indiferent de anotimp, astfel încât preşcolarii, expuşi la toţi factorii de mediu, să se călească.”

Suntem însă în ţara în care unii părinţi nu vor nici geamuri deschise, de teamă ca pe copil să nu-l tragă curentul.

Grădiniţele nou construite au curţi mici şi câteodată nesigure, aşa că legea permite activităţi în parc, în crâng, la fermă sau în pădure. Un vis… spun cei care ştiu cât de puţini angajaţi au grădiniţele.

Noul curriculum pentru educaţia timpurie, împrospătat după 11 ani, interzice opţionalele din creşe şi grădinițe- plătite de părinţi, în timpul programului. Ministerul Educaţiei scapă astfel de un măr al discordiei, dintre părinţii care doreau cât mai multe cursuri suplimentare pentru copii şi aceia care nu-şi permiteau să le achite. Ori, pur şi simplu, nu le doreau.

Unii părinţi au reclamat presiunea a 2-3 opţionale săptămânal. Dar tot supăraţi sunt şi cei care vor să dea 8-9 lei pe o oră de teatru sau dans.

Natalia Goagea: „De la grădiniţă ni s-a spus că inspectoratul nu îi mai lasa să facă opţionale. De ce îi privam de acest lucru? Copiii când sunt mici sunt ca un burete, absorb informaţiile noi. Statul ne împinge iar către grădiniţele private.”

„Învăţământul este gratuit, prin urmare avem aceeaşi prevedere că la învăţământul primar. Opţionalul intră în norma personalului didactic”, spune Viorica Preda, inspector general în Ministerul Educației.

Adică educatoarea va ţine ora de engleză, la un nivel minimal. Pentru alte opţionale, singura şansă e ca primăria să plătească facturile, în locul părinţilor.

Noua lege impune ca săptămânal în grădiniţe să fie şi cursuri pentru părinţi. Lunar, vor avea loc activităţi extraşcolare, cu participarea comunității- ONG-uri, poliţia sau biserica.

sursa : stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *