Next level: Atac total, prin Ambasade și DIICOT. Reacție fulminantă a luptătorilor PSD

„E vorba de nişte ziduri, să vorbească zidurile” „România NU exportă corupție, statele voastre o fac”, „se amestecă în procedura de legiferare din România”

BUCUREȘTI, 28 iun — Sputnik, Dragoș Dumitriu. „Nu cred că există vreo dispoziţie care să spună că vreun stat se amestecă în procedura de legiferare din România, indiferent de stat partener/nepartener, strategic/nestrategic”, a răbufnit senatorul Șerban Nicolae.

Concret, supărarea senatorului vine din faptul că nu s-au terminat bine ecourile declarațiilor de după Moțiunea de cenzură, și iată că un nou atac, de data aceasta pe scară largă, se abate asupra împotriva PSD.

11 ambasade din „Lumea Civilizată”, la care s-a adăugat și Ambasada SUA, pun la colț Guvernul și Coaliția. În paralel, DIICOT anunță declanșarea urmăririi penale în cel mai bizar caz de delațiune: trădarea națională de care Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă.

„Am văzut sesizarea depusă de Ludovic Orban, mi s-a părut că este un soi de pamflet foarte puţin reuşit, iar ideea că s-ar fi produs un act de trădare este absolut ridicolă, responsabilitatea este a celor care semnează aceste acte, inclusiv începerea urmăririi penale in rem, in personam, sau alte acte, rechizitorii, clasări”, a reacționat Şerban Nicolae.

Ambasadele a douăsprezece state — Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii — au transmis o declaraţie comună către „toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală”.

În termeni ambigui ca fond, dar fermi ca formă, amabsadele cer să se evite „schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”.

Cu alte cuvinte, „Lumea liberă” intervine din nou în trebuirle interne ale României, subminând autoritatea partidului de guvernământ și inducând într-o populația și așa confuzată și radicalizată ideea că „Europa”, și „partenerii strategici” sunt împotriva Coaliției! Deci, un îndemn la protest și opoziție sub toate formele — sau „Next level”, asșa cum scriam noi.

Imediat, portavocile locale au reacționat, amplificânc atacul ambasadelor: „E un punct de vedere susținut unanim de toată lumea civilizată”, a spus Cristian Diaconescu.

„Dacă România nu va ține cont de acest avertisment, cooperarea dintre țara noastră și celelalte state-membre și chiar ne-membre poate fi serios afectată”, a comentat Diaconescu.

Dar, „luptătorii PSD” nu au stat mult și au reacționat: „Nu-i cunosc, nu ştiu cine sunt aceşti reprezentanţi, nu ştiu care le este statutul ca să putem dialoga”, răspunde tranșant Șerban Nicolae.

Reputatul jurist nu se arată impresionat, ci ia ambasadele pe litera legii: „Eu m-am săturat de această formulă arogantă de comunicare a unor funcţionari, reprezentanţi incerţi şi anonimi. Cine verifică toată legislaţia în materie de statut al corpului diplomatic şi consular o să vadă că nu există aşa ceva, nu există comunicate ale ambasadelor, reprezentanţi…”

„Dacă e vorba de nişte ziduri, o să vedem dacă putem să le transmitem un mesaj din partea clădirii Palatului Parlamentului”, răspunde dur și sarcastic Șerban Nicolae. „N-am ce să comentez, cu zidurile să vorbească zidurile”.

Șerban Nicolae face o referire la exemplul suprem: SUA. „Nu-mi aduc aminte să fi fost o şedinţă a Guvernului american prezidată de preşedintele Donald Trump care să ia în discuţie o asemenea chestiune, care să transmită un punct de vedere oficial în numele SUA”.

„Oricum, nu cred că ar face aşa ceva, pentru că nu cred că există vreo dispoziţie care să spună că vreun stat se amestecă în procedura de legiferare din România, indiferent de stat partener/nepartener, strategic/nestrategic”, spune răspicat Șerban Nicolae.

Nici deputatul PSD Liviu Pleșoianu nu s-alăsat mai prejos, ci a (re)transmis o scrisoare deschisă, în care le cere ambasadorilor să „stopeze exportul de corupție”. România NU exportă corupție, statele dumneavoastră însă o fac, spune Pleșoianu.

„Conform datelor oficiale (The U.S. Securities and Exchange Commission — Enforcement of the Foreign Corrupt Practices Act), companii de renume din țările pe care le reprezentați afectează zeci de state ale lumii în care, pentru a obține beneficii financiare, oferă mită în valoare de sute de milioane de dolari”, scrie Pleșoianu.

La aproape CINCI MILIARDE de dolari se ridică nivelul MITEI date în străinătate, spune clar Pleșoianu. „Iar amenzile pe care le-au primit companiile care au dat MITĂ în alte totalizează aproape 11 MILIARDE de dolari, fără a lua în calcul și amenzile de zeci de MILIARDE de dolari primite de diferite bănci de renume din țările dumneavoastră!”.

Scrisoarea deschisă a lui Pleșoinau merită citită integral  — și este de văzut dacă PSD va urma cale „luptătorilor”, sau va proceda ca în trecut — va pactiza cu atacatorul și îi va marginaliza pe „luptători”. Și se va trezi eventual Viorica Dăncilă să ironizeze „studiile din Rusia” care nu permit „înțelegerea UE”.

Sursa: https://ro.sputnik.md/politics/20180628/20176708/ambasade-amestec-legiferare-romania-reactie.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *