Niculae Badalau

Astăzi am anunțat setul de măsuri economice și sociale pe care Guvernul Orban trebuie să le adopte în prima ședință de guvern. Sănătatea românilor și siguranța lor, soluțiile simple pentru problemele cu care se confruntă deja mediul de afaceri românesc nu mai au timp de bâlbele guvernului! Situația este critică. Nu mai este timp de pierdut!

Toți românii așteptau ca premierul Orban să anunțe ieri un PLAN DE MĂSURI CONCRETE pentru protejarea cetățenilor și pentru realizarea cât mai repede a testării COVID-19.

Antreprenorii români așteptau ca premierul Orban să anunțe deja MĂSURILE CLARE ȘI CONCRETE ce vor fi adoptate pentru a proteja locuriledemuncă și mediuldeafaceri românesc.

Toată societatea aștepta ca guvernul să adopte măsuri, nu doar sfaturi despre cum să mergem pe stradă și despre ce ar trebui să facă alții, oricine altcineva mai puțin Guvernul.

Cu siguranță, din vila cu piscină din Primăverii, lucrurile se văd roz, dar pentru românii normali, pentru angajați și angajatori, pentru cei tineri sau pentru cei în vârstă lucrurile nu sunt așa. Dimpotrivă!

PNL nu a fost în stare să-și voteze nici măcar propriul guvern (doar 40 de parlamentari din cei aprox 100 de parlamentari PNL). PSD a făcut un gest de responsabilitate și a învestit un guvern cu puteri depline, câruia nu i-a dat însă un cec în alb.

NU am votat Guvernul Orban pentru a se relaxa pe malul lacului, ci pentru a lua rapid măsuri ferme, concrete. PNL trebuie să guverneze, nu doar să mimeze. Apucați-vă de muncă! Urgent! Până nu este prea târziu!

Măsuri pentru populație:
Opțiunea suspendării pentru 3 până la 6 luni a plății ratelor bancare.
Înghetarea preturilor la utilități – gaze, energie, telefon, TV si Internet – pe o perioadă de 3 până la 6 luni. Cerem așadar PNL să renunțe la măsura privind liberalizarea preturilor la utilitati de la 1 iulie la utilități, liberalizare care ar conduce la o explozie a prețurilor!

Măsuri pentru firme:
Acordarea unui șomaj tehnic, achitat de stat în proporție de 75%, pe o perioadă determinată,
Rambursarea TVA și a concediilor medicale restante;
Amânarea plății CAS și CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate și stabilirea prin criterii clare a acestor domenii;
Pentru asigurarea fluxului financiar și a cash flow-ului, este necesară implementarea de către BNR a unei scheme de credite, cu dobandă fixă și subventionată, de 1 miliard de euro.
Astfel, BNR va acorda credite băncilor comerciale cu 0% dobândă. Din aceste sume, băncile comerciale vor fi obligate să acorde IMM-urilor credite, cu o dobândă de maximum 3% pe an, în lei, pe o perioadă între 3 ani si 10 ani, pentru noi investiții și capital de lucru;
Demararea de urgență a demersurilor pentru atragerea fondurilor europene disponibile pentru combaterea efectelor economice cauzate de pandemie. Comisia Europeană a anunțat deja că va pune la dispoziție 37 de miliarde de euro.

Sunt doar câteva dintre măsurile pe care Guvernul trebuie să le ia în prima ședință. Nu mai târziu! Fiecare dintre noi trebuie să ne implicăm. Însă este obligația statului român să pună la dispoziția tuturor instrumentele necesare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *