Orban: Parlamentul a considerat să ne închidă posibilitatea de a aduce sânge proaspăt în administraţie

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că o lege adoptată de Parlament interzice organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor în sectorul public, iar acest lucru împiedică „orice fel de posibilitate de a putea aduce sânge proaspăt în administraţie”.

Ludovic Orban

„Capacitatea de implementare a proiectelor trebuie să fie într-o evoluţie permanentă, aducerea de competenţe în structurile care se ocupă de implementarea proiectelor în sectorul public pe diferite paliere este într-un proces continuu, dar cum să aducem oameni noi, de exemplu, în condiţiile în care legea 55 adoptată de Parlament a interzis orice fel de concurs în sectorul public”, a afirmat Orban, la videoconferinţa „RoInvest”.

El a spus că trebuie investit în resursa umană în administraţie, adăugând că este necesară şi schimbarea mentalităţii.

„Sunt de acord că una din marile probleme este problema de mentalitate. Am şi spus că la începutul programului de lucru ar trebui ca fiecare angajat al unei instituţii publice să spună: „Da, se poate”. Din păcate, astăzi cuvântul pe care îl aud cel mai des e: „Nu se poate, nu e voie, nu îţi permite nu ştiu cine”. Şi de multe ori o adresă semnată de un secretar general sau de un director general din implementare bate o reglementare. Ştim bine în ce administraţie trăim”, a afirmat Ludovic Orban, scrie Agerpres.

Orban a menţionat că Parlamentul a aprobat o lege care nu permite angajarea în sectorul public în starea de alertă.

„Nu întâmplător m-am referit la Programul Operaţional de Creştere a Capacităţii administrative. Noi am venit cam târziu, el deja a fost gândit şi diferitele proiecte din cadrul programului de creştere a capacităţii administrative au fost deja semnate, sunt în derulare şi nu au existat nişte criterii de evaluare expost sau gândire legată de nevoile de creştere a anumitor cunoştinţe, capacităţi, abilităţi în domenii care sunt necesare în perioada ca va veni. Adică nu e adaptat programul pentru nevoile perioadei care va urma. Evident că vom suplini. Deocamdată e interzisă angajarea în sectorul public, organizarea de concursuri, inclusiv concursuri pentru funcţii publice pentru angajaţi care sunt în administraţie, prin Legea 55, dată pe perioada stării de alertă. Cât e stare de alertă, Parlamentul a considerat că trebuie să ne închidă orice fel de posibilitate de a putea aduce sânge proaspăt în administraţie”, a adăugat Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *