Pe cine e mai profitabil să împrumuți – statul român sau bancherii

Au fost lansate noi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, cu dobânzi ce variază între 3,50% pe an şi 4,5% pe an, în funcţie de scadenţă.

La un calcul simplu, o investiție de 1.000 de lei în titluri de stat, cu o scadență de 2 ani, va genera un profit net de 40 lei.

În schimb, aceeași sumă investită la bănci, sub formă de depozit, va genera un profit net între 5,85 lei și 36 de lei.

Principala diferență este că, la titlurile de stat, venitul este unul neimpozabil, în vreme ce, pentru veniturile din dobânzile bancare se percepe un impozit de 10%.

Ratele de dobândă oferite de băncile din România variază între 0,65% (BRD) și 4% (TBI Bank).

Sumele finale în cazul profitului net obținut din depozitele bancare pot diferi ușor în funcție de costurile de administrare percepute de către bănci.

Profitul real însă, dacă este luată în calcul inflația, este fie aproape de 0%, fie devine pierdere, în cazul depozitelor bancare. Pentru anul în curs BNR țintește o inflație de 2.50%. În luna august 2019, inflația a fost de 3,89%.

Finațele se împrumută din nou de la populație

Potrivit Prospectului de emisiune publicat în Monitorul Oficial, valoarea nominală a unui titlu este 1 leu. Pentru titlurile cu scadenţa la un an dobânda este 3,50%, pentru cele cu scadenţa la doi ani dobânda urcă la 4% iar pentru cele pe 3 ani – 4,5%.

Subscrierile pot fi realizate până pe 31 octombrie 2019 prin intermediul subunităţilor poştale din reţeaua Poşta Română şi prin Trezorerie, relatează inCont.ro

În mediul urban, subscrierile realizate prin reţeaua Poşta Română se încheie cu o zi mai devreme iar în mediul rural cu două zile mai devreme.

Veniturile realizate de persoanele fizice din subscrierea şi deţinerea de titluri de stat nu se impozitează.
Fondurile obţinute în cadrul acestor emisiuni vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua pe tot parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni, iar maturităţile vor fi stabilite în funcţie interesul manifestat de investitori.

Câți bani a împrumutat statul de la cetățeni

Peste 50.000 de români au investit mai mult de 2,6 miliarde de lei de la începutul anului până în prezent în titlurile de stat emise în cadrul programului Tezaur, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Programul Tezaur este un program de succes şi o dovadă clară care certifică acest lucru sunt cei peste 50.000 de români care au investit mai mult de 2,6 miliarde de lei de la începutul anului până în prezent”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

„Prin emisiunile de titluri de stat destinate exclusiv persoanelor fizice, Ministerul Finanţelor Publice oferă o alternativă sigură de economisire cu dobânzi şi maturităţi atractive pe care românii o pot accesa şi pe viitor”, a adăugat el.

Sursa: Pro TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *