Pe cine sprijină România în conflictul deschis între Grecia și Turcia. Anunțul tranșant al lui Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a transmis pe cine sprijină România în conflictul deschis între Grecia și Cipru, pe de o parte, și Turcia, de cealaltă parte.
Pe cine sprijină România în conflictul deschis între Grecia și Turcia
Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles. Șeful statului a reafirmat solidaritatea țării cu Grecia şi Cipru, în conflictul cu Turcia, ce este legat de activităţile de foraj din Mediterana Orientală.
”Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat intensele eforturi diplomatice întreprinse de preşedintele Consiliului European şi de Preşedinţia germană a Consiliului UE în vederea detensionării situaţiei din Mediterana de Est, eforturi soldate cu rezultate preliminare promiţătoare în ceea ce priveşte dialogul dintre părţi.
Preşedintele României a reafirmat solidaritatea cu Grecia şi Cipru şi a salutat anunţul privind începerea discuţiilor exploratorii dintre Grecia şi Turcia, pledând pentru găsirea de soluţii, prin dialog, la situaţia actuală.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat necesitatea unei abordări echilibrate şi constructive a relaţiilor UE-Turcia, precum şi oportunitatea unei cooperări extinse cu Ankara, dată fiind multitudinea temelor de interes reciproc”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Klaus Iohannis, despre alegerile din Belarus și despre Alexei Navalnîi
În privința situației din Belarus, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat ”preocuparea profundă faţă de utilizarea disproporţionată a forţei împotriva protestatarilor paşnici, limitarea drepturilor fundamentale şi detenţiile ilegale”.
Iohannis a lăudat voinţa poporului belarus de a lupta pentru drepturile sale, precizând că ”alegerile nu au fost nici libere, nici corecte”.
De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că sunt necesare susţinerea societăţii civile şi a media independente şi ”a exprimat sprijinul pentru adoptarea imediată de sancţiuni substanţiale” împotriva regimului de la Minsk.
La reuniune, Consiliul European a condamnat tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi. Liderii au cerut ca Rusia ”să coopereze deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice” pentru asigurarea unei anchete internaţionale imparţiale.
”În cadrul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că otrăvirea lui Alexei Navalnîi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, susţinând demararea de îndată, de către Federaţia Rusă, a unei anchete imparţiale, ample şi transparente în vederea aducerii în faţa justiţiei a celor responsabili”, a mai transmis Administrația Prezidențială.
În ceea ce privește conflictul din Nagorno-Karabah, Consiliul European a cerut ”încetarea imediată a ostilităţilor, reafirmarea angajamentului părţilor faţă de un armistiţiu durabil şi soluţionarea paşnică a conflictului”. În plus, liderii europeni au precizat că Azerbaidjan şi Armenia ”trebuie să revină la masa negocierilor, fără precondiţii”.