Plăcinta ciobanului sau învârtită cu brânză și jumări. Rețeta veche, țărănească

Plăcintele tradiționale, cu aluat frământat și umplutură de brânză sunt printre preferatele românilor. Sunt ușor de preparat de către gospodine, care adesea folosesc ceea ce găsesc prin casă și încropesc o plăcintă delicioasă. Totuși, rețetele vechi, autentice, vor aduce mereu oaspeții în jurul mesei. Dacă îți dorești un preparat numai bun pentru începutul toamnei și nu numai, află cum să faci plăcinta ciobanului sau învârtita cu brânză și jumări.

Ingrediente pentru plăcinta ciobanului sau învârtita cu brânză și jumări

Pentru aluat:

  • 500 g făină albă
  • 320-350 ml apă călduță
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g proaspătă)
  • o linguriță de sare
  • o linguriță de zahăr
  • 5o g de untură (ideal) sau unt gras

Pentru umplutură:

  • 1 kg brânză grasă de oi (frămâtată, brânză de burduf, urdă, telemea maturată, caș proaspăt sărat și bine scurs)
  • 200 g unt sau untură pentru foi
  • 10-12 ouă
  • 300-400 g jumări
  • o linguriță semințe de chimen (opțional)
  • o jumătate de linguriță de piper și ardei iute măcinat (opțional)

Pentru uns:

Cum prepari plăcinta ciobanului sau învârtita cu brânză și jumări

Cum prepari plăcinta ciobanului sau învârtita cu brânză și jumări

Modul de preparare al plăcintei ciobanului sau învârtitei cu brânză și jumări

Începe prin a frământa aluatul. Pentru compoziție vei avea nevoie să cerni de două ori făina pentru a obține un aluat aerat și care va crește frumos. Adaugă drojdia uscată și zahărul, pe care le amesteci ulterior. Apoi, adaugă apa călduță și sarea. Dacă alegi drojdia proaspătă, începe să faci maiaua separat. Vei avea nevoie de drojdie, zahăr, 50 ml de apă și o linguriță de făină. Compoziția obținută se amestecă și se lasă la crescut până ce își dublează volumul.

De reținut, apa nu trebuie adăugată toată odată. Se toarnă mai întâi 300 ml de apă călduță, nu fierbinte și se amestecă aluatul. Apoi, se ung mâinile și pereții vasului cu untură sau unt și se frământă dinspre margine spre interior. Aerul înglobat în compoziție va ajuta aluatul să crească. Un truc al gospodinelor este gestul de a trânti aluatul de câteva ori. Astfel, aerul se va distribui în tot aluatul. După ce se frământă bine, se acoperă aluatul cu un prosop curat și se lasă la dospit. Pentru a știi că nu mai e nevoie de frământat, aluatul trebuie să fie neted și să nu se lipească de mână.

Între timp, se pregătește umplutura pentru plăcintă. Se amestecă părți egale din brânza frământată de oi, urdă, brânza de burduf sau orice alte brânzeturi alegi până la cantitatea de un kilogram. Se adaugă ouăle, dar și un praf de piper și ardei iute uscat după gust. Totul se amestecă până se formează o pastă.

Revenind la aluat, se împarte în trei bucăți. Aluatul nu se mai frământă, ci se întinde într-o foaie cât mai subțire. Foile se stropesc cu untură sau unt topit și se așează apoi pe fiecare umplutura. Acestea se rulează strâns până se obține un sul. Capetele se răsucesc și ele. Tava în formă rotundă, de preferat, se unge cu unt sau untură și se așează foile de plăcintă în forma unui melc.

Plăcinta se lasă în tavă, la crescut, timp de 30 de minute. Apoi, se formează o compoziție dintr-un ou bătut cu puțin lapte și sare, care se toarnă deasupra. Totul se dă la cuptor, inițial la foc mic (160 de grade Celsius), timp de 10 minute. Ulterior, se crește temperatura, până ce ajunge la 180 de grade Celsius.

După 40 de minute se face proba cu scobitoarea. În general, plăcinta va sta la cuptor timp de 50-70 de minute. Când se scoate din cuptor, plăcinta se unge cu o bucată de unt pentru a obține o coajă moale și lucioasă.

Sursă – pofta-buna.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *