Plata contribuției la sănătate. Noutatea anului 2020

Într-adevăr, începând cu 1 ianuarie 2020, asigurările de sănătate se modifică. Mai precis, valoarea lor crește. Motivul este cât se poate de simplu: majorarea salariului minim brut.

Având în vedere că salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie, automat se mărește suma ce trebuie plătită la Fisc de persoanele fără venituri care vor să se asigure de bunăvoie la sănătate. Asigurarea anuală voluntară reprezintă10%din șase salarii minime brute.

Prima lună a următorului an va aduce o majorare a salariului minim brut, de la 2.080 de lei, la 2.230 de lei. Ca atare, vor crește toate valorile de care este atașat acest salariu, inclusiv contribuția la sănătate (CASS) pentru cei care achită acești bani voluntar.

Ce prevede legislația fiscală? Cine vrea să se asigure anual la sănătate (asigurare valabilă 12 luni) trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute. Raportat la salariul minim actual, doritorul plătește 1.248 de lei, adică 10% din 12.480 de lei (2.080 de lei x 6). Când salariul minim va crește, de la 1 ianuarie, cei care se vor asigura după acel moment vor plăti puțin mai mult, respectiv 1.338 de lei.

Pentru a putea plăti CASS și a fi asigurate timp de 12 luni în sistemul sanitar public, persoanele fără venituri pot depune oricând declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Asigurarea devine efectivă din momentul depunerii declarației, potrivit legislației fiscale, dar este necesară și încheierea unui contract de asigurare la casa de sănătate.

sursa;dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *