Programul restaurantelor și teraselor din 15 mai. Vor fi deschise până la ora 24. Toate măsurile de relaxare până la 1 iunie

Programul restaurantelor și teraselor începând cu data de 15 mai a fost anunțat vineri de prim-ministrul României, Florin Cîțu. Șeful Executivului a spus că acestea nu vor rămâne deschide pe tot parcursul nopții, în contextul în care pandemia de coronavirus nu a luat sfârșit.

Update, ora 21.40. Florin Cîțu a prezidat ședința de guvern care a decis forma finală a măsurilor de relaxare. Cu precizarea că acestea sunt valabile între 15 mai și 1 iunie, de la începutul verii urmând să fie introduse și altele. Cea mai așteptată e legată de programul teraselor și restaurantelor, iar premierul a anunțat că acestea vor funcționa până la miezul nopții.

Se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate Se elimină restricțiile privind circulația pe timpul nopții Se stabilește programul restaurantelor, teraselor, cafenelelor între orele 5-24 Participarea la competiții sportive va fi permisă până 25% din capacitatea spațiului, doar pentru persoanele vaccinate sau testate negativ.

  • Se elimină restricțiile privind portul măștii în spațiile neaglomerate și cele privind circulația pe timpul nopții.
  • Programul pentru cafenele, între orele 05.00-24.00
  • Competițiile sportive – 25 la sută din capacitatea spațiului, doar pentru persoanele vaccinate, testate negativ
  • Organizarea spectacolelor de tip drive-in: grupuri de până la 4 persoane
  • Concerte: permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu purtarea măștii, persoanelor vaccinate complet, rezultat negativ al testelor PCR sau antigen,  nu mai vechi de 24 de ore
  • Accesul în sălile de fitness va fi permis la 70% din capacitate, dar persoanele trebuie să fie vaccinate
  • Vor exista țări pe lista roșie și țări pe lista galbenă. Din cele aflate pe lista galbenă poți veni în România fără să faci carantină dacă ești vaccinat sau ai test PCR negativ. Din cele aflate pe lista roșie poți scăpa de carantină doar dacă ești vaccinat

Florin Cîțu, despre programul restaurantelor și teraselor din 15 mai

Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că restaurantele și terasele nu vor rămâne deschise pe tot parcursul nopții, începând de sâmbătă – așa cum poate sperau unii dintre români. Premierul a precizat că documentul CNSU referitor la noile măsuri de relaxare este deja pregătit, la fel ca hotărârea de Guvern şi că nu rămâne decât ca decizia să fie aprobată în ședința Executivului ce va avea loc vineri seara.

”Veţi vedea decizia diseară, dar nu vor rămâne toată noaptea, asta este clar. Încă nu. Avem şedinţa de la 20.30. Voi avea un briefing de la ora 21.00. Deja am pregătit decizia CNSU, hotărârea de Guvern. Nu rămâne decât să le adoptăm”, a declarat Florin Cîţu, care a fost întrebat vineri, după o întâlnire cu reprezentanţii HORECA în judeţul Suceava, la ce oră se vor închide terasele, începând de sâmbătă, 15 mai.

Programul restaurantelor si teraselor din 15 mai
Oameni intr-un restaurant

Noi măsuri de relaxare din 15 mai. Unde scapă românii de măștile de protecție

Astfel, noile măsuri de relaxare, din 15 mai, vor fi aprobate, vineri, în ședința de Guvern ce va începe la ora 20:30. Printre schimbări se va număra faptul că românii vor putea renunța la purtarea măștilor de protecție în unele spații deschise, cu câteva excepții: piețe, târguri și stații de autobuz. În plus, vor fi eliminate restricțiile de circulaţie pe timpul nopţii, iar magazinele vor reveni la un program de funcţionare normal.

”Din 15 mai, se elimină portul măștii în exterior cu câteva excepții. Rămân excepțiile din piețe, târguri sau stațiile de transport pentru că în mijloacele de transport va rămâne obligatorie. Eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și orice restricții asupra programului agenților comerciali. Magazinele revin la programul normal pe care l-au avut.

Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, cu spectatori. În interior, vom avea câteva relaxări care încep din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, capacitatea de servire în restaurante. Ele vor fi prelucrate de Comitetul Național și reglementate prin Hotărâre de Guvern”, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis, care a atras atenția că pandemia de coronavirus nu se va termina ”mâine, nici pe 1 septembrie, dar dacă ne vaccinăm cu toții, totuși ea se va termina”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *