Protezele de șold, genunchi sau umăr – șansa la o viață fără durere pentru pacienții diagnosticați cu artroză avansată

Deteriorarea articulațiilor odată cu înaintarea în vârstă este un fapt pe care nu îl putem evita. Dacă bagajul genetic nu ne este favorabil, cei mai mulți dintre noi vom ajunge, probabil, să suferim la un moment dat de artroză. Artroza este una dintre cele mai frecvențe afecțiuni cronice și, totodată, cea mai frecventă afecțiune a aparatului locomotor. După vârstă de 35 ani, circa 50% din populație prezintă leziuni artrozice, iar după vârsta de 55 ani, incidență leziunilor artrozice crește la peste 80% din populație.

Totuși, acest diagnostic nu trebuie să însemne o renunțare la stilul de viață cu care suntem obișnuiți, nu trebuie să conducă la abandonarea hobby-urilor sau la acceptarea durerii ca parte din cotidian.

În ultimii ani, intervențiile de înlocuire a articulațiilor (artroplastiile) au evoluat foarte mult, astfel încât operația durează maxim o oră și jumătate, iar pacientul poate pleca acasă la câteva zile de la intervenție.

Protezele se mai pot folosi și în alte patologii: tumori, fracturi, necroze aseptice de cap femural etc. Acestea sunt mult mai puțin frecvente decât artrozele, dar și în aceste cazuri, artoplastiile pot reprezenta o șansă la o viață normală, indiferent de vârsta pacientului.

Tipuri de proteze – cum facem alegerea?

Din punct de vedere al fixării, protezele sunt cimentate sau necimentate, alegerea lor ținând de calitatea stocului osos al pacientului.

Se poate înlocui fie întreaga articulație, când vorbim despre artroplastia totală, fie doar o componentă (hemiartroplastie) sau un singur compartiment al articulației (proteza unicompartimentală de genunchi).

Cuplurile de fricțiune al protezelor de șold pot fi: metal-polietilena cross-linkată, metal-metal, ceramică-ceramică sau ceramică-polietilenă.

Stabilirea diagnosticului și indicația de protezare se vor face în urma unui examen clinic și al unei investigații radiologice în care se ortopedul poate vedea exact care este starea cartilajului la momentul respectiv și afectarea funcțională a articulației.

Indicația chirurgicală trebuie să fie adaptată fiecărui pacient în parte

Dr. Liviu Ojoga, Medic Primar Ortopedie – Traumatologie și Șeful Secției Ortopedie Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador, explică:

Decizia de a interveni chirurgical este o decizie comună a medicului și a pacientului. Nu există un standard livresc – este vorba de combinația de durere și de impotența funcțională, deoarece sunt pacienți cu stadii avansate de artroză care au dureri mici, limitarea mișcărilor este neînsemnată, și care pot tolera această durere. Aceștia nu au în acel moment indicație absolută de intervenție chirurgicală.

Dar există și pacienți în stadii mai putin avansate, a căror viață este afectată, fie din cauza durerilor, fie din cauza limitărilor activitatilor de zi cu zi și care și își doresc sa remedieze aceasta situatie.

În luarea acestei decizii cel mai importat este pacientul, deoarece fiecare pacient are un specific personal. Sunt pacienți care nu vor decât să meargă până la colțul străzii și sunt pacienți care vor să meargă să joace golf la 70 ani. Și atunci indicația chirurgicală trebuie să fie adaptată fiecărui pacient în parte.“

Operatia durează între 60 și 90 minute, iar după 4-5 zile poți pleca acasă

Operația de protezare durează între o oră și o oră și jumătate, în funcție de complexitatea cazului. Sunt foarte importante investigațiile pre-operatorii pentru a exclude posibilitatea unei infecții în organism. Prezența infecției poate duce la complicații post-operatorii grave, afectând rezultatele chirurgicale și îngreunând recuperarea pacientului.

Investigațiile cuprinse în protocolul pre-operator sunt: exudatul faringian nazal, sumarul de urină, urocultură, consult stomatologic, un consult cardiologic, un EKG, consult preanestezic și analize de sânge. Bineînțeles, toate acestea sunt completate de planningul făcut de medicul ortoped.

“Dacă în trecut un pacient stătea internat și două săptămâni în cazul unei operații de artroplastie, acum trendul este de a scurta această perioadă cât se poate de mult. Astfel, putem să internăm un pacient luni, iar vineri pleaca acasă”, detaliază dr. Liviu Ojoga.

Urmează etapa de recuperare a pacientului, care se va face cu ajutorul kinetoterapiei pentru că acesta să-și recupereze mobilitatea și tonusul muscular. Recuperarea depinde de specificul fiecărui pacient, extremele fiind de 3 săptămâni până la 4 luni.

Departamentul de Ortopedie Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador permite o abordare integrată a fiecărui caz în parte, pacientul având posibilitatea de a face aici toate investigațiile pre și post operatorii și de asemenea, putând beneficia de o echipă dedicată de caz, care să includă: radiologi, nutritioniști, medici de recuperare medicală. Echipa medicală este calificată și formată în cele mai prestigioase clinici de ortopedie din Europa și sunt aplicate, la nivel înalt, tehnici chirurgicale moderne, susținute în execuție de dotări medicale excepționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *