Război Armenia- Azerbaidjan. 39 de morți într-o singură zi. Turcia se implică în conflict

Războiul dintre Armenia și Azerbaidjan a reînceput din nou. Cele două state se luptă pentru protejarea integrității teritoriale, iar în doar o singură zi, 39 de persoane au murit. În urma acestui eveniment, mai multe state internaționale au intervenit pentru oprirea războiului pe cale pașnică. Turcia însă, a decis să implice în război.

Războiul dinte Armenia și Azerbaidjan a provocat deja 39 de morți!

În urma conflictului militar dintre Armenia și Azerbaidjan, cel puțin 32 de militari separatiști și-au pierdut viața. Potrivit informațiilor trimise de Ministerul Apărării din Armenia, cinci civili azeri și doi civili armeni au murit în urma bombardamentelor. Totodată, stalele se acuză reciproc de începerea războiului, iar comunitățile internaționale vor să termine conflictul pe cale pașnică.

Cele două state se luptă de mai bine de 40 de ani pentru o regiune, iar Statele Unite ale Americii le-a cerut să oprească de urgență atacurile. De asemenea, SUA le-a cerut să folosească mijloace de comunicare directă pentru a împiedica din nou reînceperea războiului. Cele două state se luptă pentru Nagorno-Karabakh, o regiune de munte înființată în 1923 de sovietici. Pe atunci, o bună parte din teritoriu a fost populat de armeni.

„Folosiți mijloace de comunicare directă pentru a împiedica orice escaladare şi a evita orice fapte sau vorbe inutile, care ar alimenta tensiunile pe teren”, se arată într-un comunicat transmis de diplomația americană.

Război Armenia- Azerbaidjan. 39 de morți într-o singură zi. Turcia se implică în conflict

Război Armenia- Azerbaidjan. 39 de morți într-o singură zi. Turcia se implică în conflict

Turcia intervine pentru a susține Azerbaidjanul

Totodată, Turcia a anunțat că se implică pentru încetarea ostilităților, dând asigurări că va sprijinii Azerbaidjanul cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție. Armenia însă, a declarat legea marțială și a dispus o mobilizare totală a armatei. Premierul Nikol Pashinyan a scris pe contul de socializare că armata armeană va învinge.

„Armenia, prin atacurile sale împotriva Azerbaidjanului a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune.

Ca întotdeauna, națiunea turcă este alături de frații azeri cu toate mijloacele de care dispune. Invităm poporul armean să aibă grijă de viitorul lui și să îl protejeze de cei care îl folosesc ca pe o marionetă”, a spus președintele Recep Erdogan.

De asemenea, Ministerul de Externe armean a susținut că țara va acționa cu încredere pentru a asigura securitatea poporului din Artsah.

„Susţinem ferm statul nostru, armata noastră şi vom învinge. Trăiască glorioasa armată armeană!”, a scris pe Twitter şeful executivului armean. „Condamnăm ferm agresiunea conducerii politico-militare a Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsah”, declară Ministerul de Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *