SCRISOARE DE LA RADU POPA / România a pierdut un mare luptător pentru cauza națională

De ieri, de la momentul aflării cumplitei vesti,ma tot apropii de litere și ele ma resping. Nu pot sa scriu nimic. Ce sa mai scrii după ce un om a murit? Cui mai folosește? Poate celor care nu l’au cunoscut suficient…
Pentru ca aceia care l’au cunoscut, știu bine ca România a pierdut un mare luptător pentru cauza națională. Ion Stan a fost o conștiință, a apărat, cu sacrificii enorme idealurile stângii și suveranitatea națională.

S’a bătut pentru țara lui cu încrâncenare și cu devotament, fără nici o umbră de ezitare chiar și atunci când i’a fost clar ca pentru asta va fi arestat.
Am fost foarte apropiați, in ultimii 20 de ani și m’am bucurat mereu de un tratament părintesc din partea lui. În cei patru ani in care am fost colegi in Parlament, viața m’a adus in situații limită. Trecuseră doar 4 zile de când începusem mandatul și DNA a venit în Parlament cu cererea de arestare a lui. Împreuna cu cei 43 de deputați din grupul pe care îl conduceam, am respins’o. Dar totul era pregătit pentru mazilirea sa. Inclusiv cătușele, care stăteau intr’o mașina parcata in fata Camerei Deputaților. Vroiau sa’l umilească pentru ca știau ca nu’l pot învinge. M’am dus in sala in care se numărau bilele care aveau sa’i decidă libertatea. Președintele de atunci al Cam. Deputaților m’a chemat și mi’a zis:”Tu ești nebun? La mine e in birou e ambasadorul X? Ce sa’i spun eu lui dacă Stan scapă?” I’am răspuns ca aici e Parlamentul României și dacă ambasadorul are o problema sa ma cheme ca’i spun eu de ce am respins cererea la vot. Spre dezonoarea lor, colegii lui din PSD au votat in favoarea arestării. Doar câțiva s’au opus, prietenii lui apropiați. Cu ajutorul acestora, al altor câțiva mobilizați de Florin Popescu de la PD-L si de Radu Rusanu de la PNL și cu votul nostru masiv, Ion Stan a putut sa facă Crăciunul in familie.

Știu in detaliu înscenarea care trebuia sa’l aresteze in flagrant și apoi toată desfășurarea procesului, pana in ziua arestării. A fost o manufactură a lui Maior, pusă in opera de slugile lui din PSD Dâmbovița și de la Centru, cu complicitatea grosiera a lui Oprea și a Liviei Stanciu. Cu toate astea, când era clar ca Ponta va candida, m’a chemat și mi’a zis:”Victor e împins sa candideze ca sa fie folosit intr’un joc pe care nu’l înțelege. Maior a aprobat o Operațiune in Diaspora, pentru compromiterea lui”(mi’a dat detaliile cu nume și cu sume). Dar Victor nu a vrut sa asculte iar restul îl știți.
Când l’am vizitat prima oară in arest, mi’a povestit toate detaliile procesului și ale arestării. Povestea merită gloria unui film, cel puțin. L’am îndemnat sa le scrie și a doua oară când am fost la el mi’a dat câteva zeci de pagini cu nume și funcții. Atunci am aflat,prima oară,despre cum o șantaja Oprea pe Livia Stanciu. E îngrozitoare povestea și probabil,o voi scrie intr’o carte.
Dar indiferent de greutățile și de constrângerile vieții, Ion Stan si’a salvat demnitatea.
La o altă vizită in arest mi’a povestit cum veneau emisarii lui X(personaj extrem de important) sa’i ceara detalii compromițătoare despre Băsescu,in schimbul unui tratament preferențial in pușcărie. “Puteam sa le spun niște minciuni și sa scap, dar le’am spus ca nu am nimic pentru ei”.
Astăzi,el i’a întors răsuflarea Tatălui Nostru din Ceruri și e in drum spre Mănăstirea Nucet, una din zecile de mânăstiri pentru care s’a zbătut in ultimii 25 de ani.

Ne’au rămas de la el exemplul de demnitate și de onoare precum și o carte in care a publicat interpelările sale parlamentare. Când le citești îți dai seama cât de mici suntem…

Radu Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *