SILVIA GROSU JELESCU

Data de 24 februarie nu înseamnă pentru noi numai Dragobetele, ci şi ziua unei expresii artistice, venite de la Țibăbești, județul Brăila,  pentru a ne învăța dragostea de culoare, lumină, dar și pentru a ne învăța să iubim oamenii, păsările, animalele, florile şi chiar aerul. Aerul orașului așezat de sute de ani la mal de Dunăre, ce pare a fi o ”acuarelă” a pictoriței Silvia Grosu Jelescu.
Nu am călătorit prea mult,dar picturile artistei Silvia Grosu Jelescu mi-au oferit răspunsul întrebărilor ce s-au născut în mintea unui copil de 12-13 ani. Nu am talent, dar am imitat-o, am copiat de la ea felul de a ține în mână penelul, de a combina culorile, de a le pune pe pânză. Deși eram în vecinătatea claselor de muzică, acolo unde se exersa la pian, vioară sau se făcea canto, în clasa noastră nu se auzea decât glasul blând al profesoarei care ne spunea povești, din care imaginația noastă crea imagii vii, creionate apoi pe planșele viu colorate cu feți frumoși și balauri. Am iubit pictura, am iubit-o pe profesoara Silvia Grosu Jelescu, am iubit tot ce am deprins de la ea.
În anul 1958, când a pășit la Giurgiu pentru prima dată, proaspăta absolventă a Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, a avut emoția începutului și a necunoscutului, dar, cu firea ei blândă și ușor adaptabilă, a trecut peste emoții și s-a așezat ”pe treabă”. O treabă grea, dar frumoasă… Şi-a ales copii de diverse vârste, pe care i-a instruit temeinic. Unii au dus mai departe ce au dobândit de la ea, altii au uitat ,dar și-au reamintit atunci când viața le-a spus că este momentul să facă ceva inedit.
Pe simezele vieții sunt expuse operele de artă ale elevilor formați de pictorița Silvia Grosu Jelescu, acum ajunși la maturitate și care, la rândul lor, au format alți artiști, care, la rândul lor, îi vor învăța pe alții…
Amintirea veșnic vie a profesoarei, a artistei calme, tăcute, cu ochii vii și veseli, care nu te dojenea că ai greșit, dar care știa cum să te corecteze, insistând să exersezi ori ștergându-ți lacrima nereușitei și încurajându-te.
Din 22 februarie 1994, pictorița Silvia Grosu Jelescu s-a ”mutat” în altă lume, pentru a-i învăța și pe îngeri arta culorilor pastelate…

GIGICA IVONETTE PEPTĂNARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *