Situația din Belarus scapă de sub control. Ce are voie să facă Poliția, începând de azi
Situația din Belarus scapă de sub control. Poliția are voie să facă ceva în plus, începând de azi. Anunțul a fost făcut de ministrul de interne de la Minsk.
Ce are voie să facă poliția din Belarus, în plus
Noua permisiune pe care au primit-o polițiștii din Belarus a fost dată în contextul ”radicalizării” protestelor, conform ministrului.
Concret, poliția din Belarus are voie, de acum înainte, să utilizeze și arme letale pe străzi, dacă situația o impune.
Acest anunț al ministrului de interne a venit după ce, duminică, polițiștii din Belarus au folosit grenade asurzitoare și tunuri de apă, pentru a dispersa protestatarii care s-au adunat la Minsk. Mulți oameni au fost arestați, în urma manifestațiilor.
De ce au loc manifestații, în Belarus
De la data de 9 august 2020, când au avut loc alegeri prezidențiale, în Belarus se duc proteste și greve de amploare. Opoziția susține că aceste alegeri prezidențiale au fost fraudate de liderul Aleksandr Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, pentru un al șaselea mandat.
Președintele Aleksandr Lukașenko neagă aceste acuzații. El a făcut o vizită, sâmbătă, într-o închisoare din Minsk, unde se află numeroși opozanți. Acolo, el a vorbit despre ce schimbări a propus pentru Constituție, precizând că aceasta ”nu poate fi scrisă în stradă”.
În timpul protestelor față de președintele Aleksandr Lukașenko, au fost reținute peste 13.000 de persoane. Unele dintre acestea au fost eliberate.
Vezi și: România dă bani pentru ca Belarus să scape de Lukașenko. Suma pe care o oferă țara noastră
La începutul lunii octombrie, șefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană au hotărât ca regimul aflat la putere în Belarus să fie sancționat. Însă, pentru președintele Aleksandr Lukaşenko a fost făcută o excepție.
”Am hotărât să aplicăm sancţiuni celor care se fac vinovaţi de reprimarea (opoziţiei politice) în Belarus”, a anunţat preşedintele Consiliului European Charles Michel.
Sancțiunile se referă la blocarea averilor în Uniunea Europeană ale persoanelor vizate. În plus, acestora li se interzice intrarea pe teritoriul UE. Însă, din lista inițială de aproximativ 40 de nume, nu a făcut parte și președintele Aleksandr Lukaşenko.
”Dacă se înrăutăţeşte, nu ne interzicem să-l sancţionăm pe Lukaşenko”, a spus preşedintele francez Emmanuel Macron.
”Acest lucru ar putea să ne ajute mult”, a spus reprezententa opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, referitoare la sancțiuni. Ea a fugit în Lituania, după ce a contestat rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus.
Totuși, luni, miniştrii de Externe ai ţărilor din cadrul Uniunii Europene au ajuns la un acord și pentru sancţionarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, pentru acțiunile de dreprimare a protestelor opoziţiei, conform unor surse UE.