Sondaj facut de americani: PSD se prabuseste, ALDE nu mai intra in Parlament. Partidul lui Ciolos este in crestere

Un sondaj de opinie realizat de International Republican Institute, o organizatie neguvernamentala din Statele Unite cu misiunea declarata de a sustine democratia, arata ca PSD s-a prabusit sub 30%.

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, 20% nu vor merge la vot. Dintre cei care ar vota, 32% ar alege PSD, 29% PNL, 7% Platforma 100 condusa de fostul premier Dacian Ciolos, 4% ALDE, 4% USR, 4%PMP.

Sondajul International Republican Institute mai arata ca aproape peste trei sferturi din populatie considera ca Romania merge intr-o directie gresita. Topul ingrijorarilor pune pe primul loc nesiguranta sistemului de pensii, pe locul al doilea coruptia, urmate de nemultumirile din sistemul de sanatate si de incompetenta elitei politice.

Peste 60% dintre respondenti spun ca Romania nu este o democratie functionala. Specialistii care au pus la punct cercetarea au incercat sa vada in ce fel defines romanii democratia, iar din intrebari rezulta ca libertatea de expresie este cel mai important instrument pentru functionarea democratiei (45%), iar coruptia cea mai mare piedica pentru lipsa de functionare a unei democratii (32%).

La intrebarea daca statul de drept exista in Romania, 60 % au raspuns pozitiv. Pentru intarirea statului de drept romanii considera in proportie de 58% ca e nevoie de politicieni incoruptibili, 41% vorbesc despre independenta justitiei, iar 35% de necesitatea transparentei institutionale.

Mijloacele de informare in masa din Romania sunt considerate neindependente de 42% dintre cei intervievati. Principala sursa de informare este pentru 48%, televiziunea, 22% isi iau stirile de pe site-urile specializate, 14% de la rude si prieteni, 5% de la radio, 4% din presa scrisa, 3% din retele social-media.

Televiziunile cele mai urmarite sunt Antena3 si ProTV la egalitate (9%, urmeaza Realitatea TV 7%, iar spre coada clasamentului se afla TVR cu 4% si DigiTV cu 3%.

Sursa: www.aktual24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *