Sondaj IMAS. Cum se rearanjează scena politică, în vreme de pandemie?

Ca și epidemia de Coronavirus în România, la fel și partidele politice evoluează pe modelul „dinți de fierăstrău”, de la începutul acestui an. Cel puțin asta oglindește sondajul efectuat de IMAS, în perioada 6-14 aprilie a anului în curs. Singurele tendințe care par constante în ultimele patru luni, sunt reprezentate de scăderea PNL în preferințele electoratului și creșterea numărului românilor care își pun speranța în Pro România. Se explică astfel ieșirile extrem de acide, de pe scena politică, din ultima vreme.

Potrivit datelor sondajului, liberalii care au porni, în luna ianuarie, cu un maxim de încredere de 47% au coborât până la procentul de 33%, în intenția de vot de românilor pentru alegerile parlamentare. De cealaltă parte, PSD-ul recuperează treptat teren, după scorurile electorale dezastruoase obținute anul trecut. Sondajul IMAS îi situează pe social democrați la 24,88%.

Și USR-ul continuă să scadă, dar rămâne deocamdată pe locul trei îi preferințele românilor. Partidul lui Dan Barna este creditat de electoratul care a luat o decizie pentru următoarele alegeri cu 10,8%. Partidul urcase în luna martie la 12,5%, însă românii au taxat probabil ultimele ieșiri publice ale liderului formațiunii politice și lipsa de acțiune din această perioadă a USR-iștilor. Nici formațiunea aliată a acestora nu stă mai bine, întrucât Plus a scăzut în preferințele alegătorilor cu un procent și jumătate, în luna aprilie, până la 5%.
Surpriza o reprezintă partidul Pro România, care reușește luna aceasta să crească până la 8,2%.
UDMR  înregistrează un scor 5,5%, în sondajul IMAS, care plasează ALDE la 4,5%, iar PMP, cu 3,4%, sub pragul electoral.


Sondajul a fost realizat de IMAS, la comanda Europa FM, pe un eşantion de 1010 persoane şi are o marjă de eroare de 3,1%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *