Varșovia îi strică jocurile militare lui Trump: Polonia nu acceptă trupele americane din Germania

NATO trebuie să-şi consolideze flancul estic prin stabilirea unei baze militare permanente în Polonia, consideră prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, el declarându-se însă împotriva unui transfer masiv al militarilor americani din Germania în Polonia, relatează joi agenţia DPA, potrivit Agerpres.

”Avem nevoie de baza militară NATO de la Ramstein (Germania) şi avem nevoie de o nouă bază militară permanentă în Polonia”, a spus Moraviecki într-un interviu acordat publicaţiei franceze Ouest-France şi grupului german de media Funke, publicat joi.

Preşedinţii Andrzej Duda şi Donald Trump au semnat în luna iunie un acord ce prevede creşterea efectivelor trupelor americane staţionate în Polonia de la 4.500 la circa 5.500 de militari şi amplasarea în această ţară a comandamentului unei divizii americane.

Dar Trump nu doreşte suplimentarea trupelor americane în Europa, astfel că el a decis ca noile trupe dislocate în Polonia să fie transferate din rândul celor deja desfăşurate în alte state, cum ar fi de pildă Germania, ţară pe care preşedintele american o critică pentru bugetul redus alocat apărării, în timp ce laudă Polonia pentru că a alocat apărării 2% din PIB şi în special pentru disponibilitatea ei de a finanţa trupele americane.

Premierul Morawiecki s-a declarat însă favorabil ”rămânerii în Germania a cât mai mulţi soldaţi americani posibil”, adăugând că ”nimeni nu ia în considerare în mod serios o reducere semnificativă a prezenţei (militare) americane” în Germania.

Desfăşurarea de trupe americane în Polonia şi Germania nu este o chestiune de tipul ”ori-ori”, a subliniat şeful executivului de la Varşovia. El împărtăşeşte însă criticile lui Trump privind bugetul redus pe care guvernul de la Berlin îl alocă apărării. ”Nu aş spune că Germania este o profitoare, dar contribuţiile ei nu sunt pe măsura obligaţiilor sale. Germania trebuie să-şi sporească mai repede cheltuielile pentru apărare”, a apreciat premierul Morawiecki.

Germania a alocat anul trecut pentru bugetul apărării 1,2% din PIB. Guvernul condus de Angela Merkel şi-a manifestat intenţia de a creşte acest buget în anii următori, dar tot nu va atinge 2% din PIB.

Sursa:www.stiripsurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *