Vârsta de pensionare. Cum e la alții. Care e diferența față de România

În statele europene, vârsta de pensionare este aproape la fel ca a noastră: între 65 și cel mult 69 de ani. În plus, în multe țări nu se mai face distincție între bărbați și femei, vârta fiind egală. În România, diferența de gen, există.

Speranța de viață este mai mare în alte state europene, dar asta nu înseamnă că românii ies din activitate mai devreme.

Dacă în România, bărbații se pensionează de câțiva ani la 65 de ani, străinii nu au atins această vârstă în anumite țări, precum: Letonia, Lituania, Bulgaria, Malta și Finlanda.

Ei ies la pensie acum la 63 de ani, respectiv 64. Româncele vor atinge vârsta legală de pensionare de 63 de ani, conform legislației, în 2030. Și este cea mai mică din toată Europa.

Străinii se vor pensiona chiar și la 69 de ani

În alte state, doamnele muncesc până 65, 66, 67 și chiar 69 de ani. Statele care au împins cel mai mult vârsta de pensionare sunt Suedia, Portugalia, Italia, Croația, Franța, Spania, Olanda, Germania, Cehia, Estonia, Danemarca, Bulgaria, Blegia, dar și Grecia.

Motivul este scăderea natalității și faptul că țările nu au bani cu care să susțină în viitor numărul din ce în ce mai mare de bătrâni. Atingerea vârstelor maxime va avea loc în următorii 7-10 ani.

sursa:dcbusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *