O temă falsă? 78,13% din primarii sibieni au fost aleși din primul tur. Iohannis, în 2011: ”Pe mine nu mă afectează

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin a devenit de ceva vreme subiect de dezbatere importantă, nelipsind cuvinte precum democrație, reprezentativitate, comunități, șansa de a alege. Dincolo de vorbe, situația statistică arată că 78,13% din primarii sibieni au fost aleși în urma alegerilor din 2016 încă din primul tur. Doar 14 ,din cei 64 de primari nu au trecut pragul de 50%. În plus, o parte din cei care au votat acea lege în 2011, o vor acum schimbată Cei care s-au opus atunci, o vor păstrată…

Istoric. PDL și UDMR au votat legea, invocând economia

Modificarea Legii 267/2004, privind alegerea autorităților administrației publice locale s-a făcut în urma unui proiect legislativ elaborat de PDL, în 2011. Majoritatea s-a strâns după ce votului s-au alăturat parlamentarii UDMR și cei ai minorităților naționale. Motivul necesității renunțării la turul al doilea de scrutin? Se face economie de bani. ”Având în vedere actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat și bugetele locale, și pentru un tratament egal, propunem prin actul normativ inițiat, ca alegerea primarilor să se efectueze identic cu cea a președinților consiliilor județene, adică într-un singur tur de scrutin, dacă nu există balotaj”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. Atunci, alegerea președintelui Consiliului Județean se făcea într-un singur tur de scrutin, dintre candidații care au întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Cei care au votat în 2011, vor schimbare. Cei care s-au opus atunci, vor legea actuală

PSD și PNL s-au opus atunci modificării legii, însă majoritatea PDL-UDMR-minorități a avut câștig de cauză. Modificarea legii a trecut în 31 mai 2011 cu 174 voturi pentru, 110 împotrivă şi trei abţineri. Din cei 118 de deputați PDL prezenți, 117 au votat pentru și unul a votat împotrivă. PSD a avut 63 de deputați prezenți, unul s-a abținut, cinci nu au votat, 57 au votat împotrivă. 54 de liberali au fost prezenți la vot, doi s-au abținut, în timp ce 52 au votat împotrivă. UDMR a votat pentru cu 22 de voturi pentru, din 22 de deputați prezenți. UNPR a votat tot pentru: 14 prezenți, 14 – pentru. Minoritățile, la fel: 22 prezenți, 22 pentru.

sursa:turnulsfatului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *