Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis de „sabotaj” şi anunţă că merge la votul Parlamentului

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri seara, că Guvernul îşi va continua activitatea şi că va merge în Parlament, unde va încerca să obţină susţinerea necesară, nu pentru că „ţine de scaun”, ci pentru că are o responsabilitate faţă de ţară şi faţă de români.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Viorica Dăncilă l-a catalogat drept sabotor și imatur pe Iohannis, pe care l-a asemănat cu Călin Popescu Tăriceanu.

Klaus Iohannis a respins REMANIEREA în totalitate: „Actualul guvern are nevoie de un vot în Parlament” VIDEO

Am urmărit cu profundă dezamăgire spectacolul oferit de candidatul Klaus Iohannis care nu și-a înțeles rolul constituțional nici după 5 ani. Atitudinea lui nu este deloc surprinzătoare, se folosește de funcția pe care o deține pentru a bloca acest guvern. A înlocuit datoria de mediator cu cea de sabotaj. Nu a înțeles câtă nevoie are România de stabilitate. E un comportament la fel imatur și egoist ca al lui Tăriceanu. Unul abandonează guvernarea, altul blochează. Atitudinea acestor domni cu pretenții de bărbat de stat, noi ne vom continua activitatea”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri seară, la Palatul Victoria, că va merge în Parlament cu restructurarea Guvernului.

„Vom merge în Parlament și vom încerca să obținem susținerea necesară pentru a ne duce mandatul până la capăt. Și spun acest lucru nu pentru că ne ținem de scaune, așa cum declară unii, ci pentru că avem o responsabilitate față de țară și față de români, avem responsabilitatea de a ne duce programul de guvernare până la capăt, cum am promis în 2016. Așa cum am spus de nenumărate ori, mai avem multe lucruri de făcut pentru țară, nu am avut o guvernare perfectă, dar am avut o guvernare eficientă”, a mai spus premierul.

Premierul Viorica Dancila a declarat miercuri că il someaza pe seful statului sa probeze afirmatia ca guvernul este corupt.

Este de-a dreptul revoltător faptul că domnul Iohannis folosește de la tribuna oficială a Administrației Prezidențiale expresia “Guvern corupt”. Îl somez pe candidatul Iohannis să prezinte de urgență probe pentru această afirmație care dăunează profund imaginii României. Îi asigur pe toți românii că în ceea ce mă privește, nu a existat niciun act de corupție și nicio problemă de ordin juridic care să umbrească activitatea mea”, a zis premierul.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea susţine că motivele invocate de preşedintele Klaus Iohannis pentru respingerea remanierii nu sunt legale şi constituţionale, astfel că premierul Viorica Dăncilă poate sesiza Curtea Constituţională.

„Motivele invocate nu sunt motive legale şi constituţionale, deci dl preşedinte refuză să-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute la art. 85 alineatul 2, şi anume că în caz de remaniere sau de vacantarea postului preşedintele revocă şi numeşte la propunerea premierului. Acest numeşte şi revocă este o formulă imperativă, nu este dacă vrea sau dacă are chef. Prin urmare, dacă nu o face într-un mod motivat, înseamnă că încalcă Constituţia. Când domnul preşedinte încalcă Constituia este un conflict juridic de natură constituţională şi acest conflict se tranşează de Curtea Constituţională, evident dacă este sesizată”, a afirmat Eugen Nicolicea într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Nicolicea a precizat că Viorica Dăncilă poate sesiza CCR. Întrebat dacă premierul va face acest lucru, Nicolicea a răspuns: „Nu ştiu dacă o va face, rămâne la latitudinea premierului”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că el nu voa gira prin deciziile sale susţinerea acestui guvern. „Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că şi-a schimbat componenţa politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur şi simplu inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier”, a anunţat preşedintele. Klaus Iohannis a cerut Guvernului să declanşeze procedura de reconfirmare în Parlament şi a făcut apel la toate partidele de opoziţie să aibă o poziţie rezonabilă.

Conform art. 85 alineatul 2 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

„Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”, prevede art. 85 alineatul 3.

Sursa: www.romaniatv.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *