2 Tipuri De Concediu De Care Poti Beneficia In Cazul In Care Esti Salariat
Pe langa concediul de odihna de care poti beneficia in cazul in care esti salariat si indeplinesti criteriile legale mai poti beneficia si de alte tipuri de concediu. Este foarte important sa cunosti care sunt drepturile pe care le ai ca si salariat precum si concediile la care poti apela in cazul in care ai nevoie. Niciodata nu se stie cand ai nevoie de un concediu motiv pentru care trebuie sa fii la curent cu tipurile de concediu la care poti apela in caz de nevoie. Acestea fiind zise, in continuarea acestui articol voi prezenta 2 dintre tipurile de concediu la care poti apela in caz de nevoie.
Concediu pentru cresterea copilului
Concediul pentru cresterea copilului este oferit unuia dintre parinti, pentru cresterea copilului nou nascut. Pentru a beneficia de acest tip de concediu trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
- Sa ai domiciliul in tara noastra;
- Sa locuiesti in tara noastra impreuna cu copilul pentru care soliciti concediu pentru cresterea copilului.
- Cu 12 luni inainte de data nasterii copilului sa fi realizat venituri impozabile. Pe langa salariu, venituri impozabile pot fi somaj, pensie de invaliditate sau concediu medical.
- Poti beneficia de acest tip de concediu pana in momentul in care copilul implineste varsta de 2 ani. In cazul in care copilul pentru care soliciti concediu pentru cresterea copilului este incadrat in grad de dizabilitate atunci poti beneficia de acest tip de concediu pana in momentul in care copilul va implini varsta de 3 ani. Pe toata perioada concediului pentru cresterea copilului vei beneficia de o indemnizatie pentru cresterea copilului. Aceasta este in valoare de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, inainte de data nasterii copilului. Valoarea acestei indemnizatii nu poate fi mai mica decat 1250 lei si nu poate fi mai mare decat 8500 lei.
- Concediu medical
Nimeni nu isi doreste sa se imbolnaveasca si sa nu mai poata munci pentru o anumita perioada de timp insa, niciodata nu ai de unde sa stii cand ajungi intr-o astfel de situatie. In cazul in care te imbolnavesti in timp ce esti salariat trebuie sa stii ca ai dreptul la un concediu medical. Pentru a beneficia de concediu medical trebuie sa ai un stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical. Certificatul de concediu medical poate fi oferit de catre medicul care te-a avut in ingrijire, indiferent de specializarea acestuia. Trebuie sa stii ca in acest moment legislatia din tara noastra prevede mai multe tipuri de concedii medicale, si anume:
- Concediu medical pentru accidente de munca si boli profesionale;
- Concediu medical pentru incapacitate de munca temporara, datorita unor boli obisnuite sau unor accidente petrecute in afara locului de munca.
- Concediu medical pentru risc maternal.
- Concediu medical pentru sarcina si lauzie.
- Concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav.
- Concediu medical pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca. Acest tip de concediu medical se acorda exclusiv pentru accidente de munca sau boli profesionale.
- sursa:https://jurnalulnational.ro