Adrian Marinescu explică în ce condiţii ar putea fi necesară în fiecare iarnă cea de-a treia doză de vaccin anti-covid

Situația epidemiologică din țară și de la nivel global nu este deocamdată stabilizată. Autoritățile diferitelor state instituie unele măsuri pentru a încuraja vaccinare împotriva Covid-19, în timp ce multe țări încep să se confrunte deja cu valul 5. În România, medicul Adrian Marinescu vorbește despre necesitatea pentru cea de-a treia doză de vaccin anti-covid în fiecare iarnă. Specialistul explică în ce condiții ar putea fi posibilă această procedură.

Medicul Adrian Marinescu, despre administrarea celei de-a treia doză de vaccin anti-covid în fiecare iarnă

Directorul medical al Institutului “Matei Balş”, medicul Adrian Marinescu, a explicat care sunt condițiile în care cea de-a treia doză de vaccin (booster) anti-covid ar putea deveni necesară în fiecare iarnă în România. Specialistul a atras atenția că numeroase state se confruntă deja cu valul 5 al pandemiei, iar în țara noastră ar putea fi instituit scenariul de imunizare anuală.

Pentru o perioadă, medicul consideră că am putea să ne vaccinăm cu dozele booster, de vreme ce coronavirusul deja conviețuiește cu noi de mai bine de doi ani de zile. Desfășurarea normală a vieții ar putea să fie condiționată de imunizare, doar vaccinul fiind cel care ne asigură protecție. Totodată, dozele booster ar putea să fie administrate în fiecare iarnă sau chiar mai devreme. Deocamdată, medicul încurajează vaccinare pentru a putea gestiona mult mai bine valul 5, care ar putea reveni în luna februarie.

Adrian Marinescu, despre condițiile în care ar putea fi necesară cea de-a treia doză de vaccin anti-covid
Vaccinarea cu doza booster ar putea deveni un obicei

” Pentru acest lucru ne trebuie un vaccin ca să ne asigure protecţia”

Ar putea fi o variantă cel puţin pentru următoarea perioadă. Oricum, trebuie să aducem aminte că familia de coronavirus este mare şi dintotdeauna conviețuiește cu noi. SARS-CoV-2 este doar un membru din această familie. Până la urmă, dacă reușim să fim în acel punct de conviețuire cu virusul şi viaţa noastră să se desfășoare normal şi pentru acest lucru ne trebuie un vaccin ca să ne asigure protecţia este ceva ce noi toţi ne-am dori.

Dozele booster se folosesc şi în momentul de faţă. În momentul în care vorbim de un virus SARS-CoV-2 care este lângă noi, de doi ani. Este clar că deja suntem în momentul în care facem booster. Faptul că acesta se va face în fiecare iarnă sau mai devreme, rămâne de văzut. Să sperăm că valul 5 va însemna un număr de infecții, în mare parte, uşoare pentru că până în februarie avem timp să ne creștem protecţia prin vaccinare, a spus medicul Adrian Marinescu la Antena 3.

Doza booster a vaccinului produs de Moderna, aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului

În Anglia, autoritățile pregătesc un scenariu în care anual, indiferent de vârstă, toată populația să facă rapelul anti-covid, la fel ca în cazul vaccinului antigripal. Recent, Moderna a primit aprobarea pentru vaccinarea cu a treia doză, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a stabilit că persoanele cu vârsta de peste 18 ani pot primi doza booster.

Astfel, Spikevax, serul dezvoltat de Moderna, devine al doilea vaccin care primeşte undă verde din partea EMA pentru administrarea dozei booster, după Pfizer. Potrivit EMA, datele înregistrate până în prezent arată efecte secundare asemănătoare cu cele de la a doua doză de ser Spikevax. În plus, autoritățile din Sănătate din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ”pot emite recomandări oficiale cu privire la folosirea unor doze booster ţinând cont de situaţia epidemiologică locală”, mai precizează autoritatea europeană.

Date au arătat că o a treia doză de Spikevax, administrată la şase până la opt luni după a doua doză, a antrenat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţi al căror nivel al anticorpilor scădea, a anunţat luni, într-un comunicat, EMA.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *