Conducerea PSD discută despre demiterea Guvernului Orban. Ciolacu vrea moțiune de cenzură și un nou guvern

Conducerea colectivă interimară a PSD s-a reunit, luni de la ora 10.00, la sediul din Kiseleff, într-o ședință la care vor fi discutate mai multe subiecte. Printre ele, organizarea Congresului din februarie, alegerile din filiale, dar și strtegia partidului în raport cu Guvernul Orban. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a anunţat că PSD nu exclude varianta depunerii unei moţiuni de cenzură pentru demiterea Guvernului PNL până la finalul anului. 

„Să luăm o decizie clară. În cazul în care actualul guvern vine cu asumarea răspunderii pe legile electorale, decizia să fie ca PSD, împreună cu alți parteneri din Parlament, să depunem o moțiune de cenzură. Cu siguranță dacă depunem și avem o majoritate pentru această moțiune, cu efect- Guvernul Orban să cadă, avem o strategie și pentru un nou Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de luni.

Citește și Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

De asemenea, președintele interimar al PSD a vorbit și duminică seara, despre strategia partidului.

„Era clar că vom intra într-o perioadă de restructurare a partidului. PSD a depus o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor, domnului Cîţu. Nu excludem depunerea unei moţiuni de cenzură până la finele anului, dar nu aceasta este prioritatea PSD pentru acest moment. Timpul este scurt pentru PSD pâmă la alegerile locale. Prioritatea numărul 1 este de a organiza congresul si de a ne pregăti pentru alegeri. O să depunem moţiune de cenzură. Vrem să vedem cu ce vine pe asumare. Noi ne-am luat porţia, am plătit electoral pentru că nu am avut capacitatea să fim suficient de eficienţi şi transparenţi în modificarea legilor justiţiei”, a spus Marcel Ciolacu, la Antena 3, conform Mediafax.

Întrebat dacă PSD va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legile justiţiei, Marcel Ciolacu a răspuns: „Să vedem cum vor depune legile. Poate să fie legi separate sau sistem guvernamental numit „trenuleţ”. Faci cap de pod o lege populară şi în spatele ei altele”.

Liderul interimar al PSD anunţă că formaţiunea va depune moţiune de cenzură şi dacă Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pentru alegerile primarilor în două tururi.

„Dacă vor depune o lege de asumare pentru alegerile primarilor în două tururi categoric PSD va depune o moţiune de cenzură. Văd că şi UDMR susţine. Sperăm să putem propune şi un alt guvern. Să sperăm că preşedintele va respecta Constituţia, după ce ia mandatul în 22 decembrie. Nouă ne-a respectat-o. A numit trei premieri. Mă bazez pe faptul că până acum a respectat, în ceea ce priveşte majorităţile, preşedintele a respectat jocul democratic şi constituţional”, a subliniat Ciolacu.

Conducerea PSD ar putea discuta şi despre bugetul pentru anul 2020 pregătit de PNL, precum şi alte subiecte parlamentare, potrivit surselor menţionate.

Mai mulţi social-democraţi, printre care foştii miniştri Liviu Pop, Florin Iordache, consideră că legea bugetului de stat trebuie adoptată de Parlament, şi nu prin asumarea răspunderii Guvernului.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru OUG 114 şi Legile Justiţiei, mai susţin aleşii PSD.

PSD are însă și probleme interne. O temă de discuție va fi datoria lăsată de fostul președinte Viorica Dăncilă, care se ridică la suma de aproximativ 15 milioane de euro. Viorica Dăncilă a declarat, miercuri după şedinţa CEx, că toate datoriile înregistrate de PSD pentru alegerile prezidenţiale pot fi justificate cu documente şi că nu este nimic care să ridice semne de întrebare. Ea a precizat că partidului a avut şi în trecut datorii.

https://www.digi24.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *