Coronavirusul ar fi intrat în decembrie în România. OMS cere testări retroactive

Coronavirusul ar fi pătruns mult mai devreme în România, dar și în alte țări, consideră reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. Instituția a cerut României să retesteze cazuri de pneumonie apărute în decembrie 2019 pentru că ar putea constata că pacienții ar fi fost infectați cu coronavirus fără ca nimeni să-și dea seama de acest lucru.

Managerul Institutului Victor Babeș din București, Emilian Imbri, a declarat că în ultimele luni ale anului trecut în România a fost sezon de gripă, iar analizele indicau virusul gripal. Accidental, printre cazurile de gripă, e posibil să fi circulat și coronavirus, a spus Imbri, potrivit Digi24.

„Acolo unde există probe de la bolnavii de atunci se mai pot face retroactiv niște teste” a adăugat managerul de la Babeș.

„A fost epidemie de gripă sezonieră, testele făcute au scos în evidență virusul care circula atunci în România. Atunci noi nu gândeam că există altă formă de virus, nu aveam nici kiturile respective pentru a identifica o altă formă de virus. E posibil ca printre gripele respective să fi circulat și COVID, dar asta doar accidental, pentru că, altfel, s-ar fi extins și ar fi avut fenomenele pe care le are acum, cu o mortalitate mult mai mare. Nu sunt virusolog, dar, logica medicală mă face să afirm asta”, a a adăugat managerul Institutului Victor Babeș din București.

Potrivit managerului de la Babeș, virusul nu va dispărea, se va adăuga grupei mari de virusuri care circulă și vom fi nevoiți să trăim cu el.

“Cum putem scăpa? Câștigând imunitate sau dacă ai un vaccin”, a conchis medicul.

Un medic din Franța a confirmat o infectare cu noul coronavirus în decembrie, cu o lună mai devreme decât primul caz oficial. Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că informația nu este surprinzătoare.

„Ar fi grozav dacă toate țările care au avut cazuri suspecte de pneumonii în ultimele luni, fie decembrie, fie noiembrie, le-ar verifica pentru COVID-19. Nu este surprinzător, deoarece primele cazuri de COVID-19 au avut simptome de la începutul lunii decembrie, așa că este posibil ca oameni infectați din Wuhan să fi călătorit atunci și în alte țări” a explicat Christian Lindmeier, purtătorul de cuvânt al OMS.

Agenția de Sănătate Publică a Suediei, care coordonează răspunsul la pandemie, a anunțat marți că a identificat un caz de coronavirus încă din noiembrie.

China ar fi știut încă de la mijlocul lunii noiembrie că un nou coronavirus circulă prin Wuhan, dar a ascuns informația, a scris presa internațională pe baza unui raport prezentat liderilor comuniști de la Beijing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *