După ‘Fără penali’, USR, Dacian Cioloș și mai multe organizații civice anunță o NOUĂ CAMPANIE – Ce vor să elimine din legislație

Uniunea Salvaţi România, Mişcarea România Împreună, alături de mai multe organizaţii civice, au lansat marţi campania de strângere de semnături pentru o nouă iniţiativă de reformă a legislaţiei electorale prin care se doreşte revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor sau eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare, scrie Agerpres.

Preşedintele fondator al Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş, prezent la lansarea campaniei, care a avut loc în Piaţa Universităţii, a afirmat că iniţiativa propune un cadru legislativ care să permită reînnoirea clasei politice.

„În ultimul an şi jumătate foarte mulţi români s-au convins că România are nevoie de o alternativă viabilă una pozitivă care să construiască în România şi lucrurile acestea se pot face cu oameni corecţi, cu oameni competenţi, cu oameni competenţi în politică şi cu legi bune. De aceea această iniţiativă (…) are ca obiectiv să propună un cadru legislativ care să ne permită ca încet, încet să reînnoim clasa politică şi mai ales să facem loc în mediul politic pentru oameni care vin deja cu o experienţă profesională, care vin cu o viziune şi care ştiu foarte bine ce au de făcut pentru România”, a precizat fostul premier.

Preşedintele USR, Dan Barna, a susţinut că în momentul în care vor intra oameni noi în politică România va avea o şansă, „marea problemă fiind clasa coruptă şi incompetentă”.

„Marea problemă pe care o are România este vechea clasă politică coruptă şi incompetentă care s-a baricadat în spatele zidurilor de la Parlament, în spatele uşilor păzite de jandarmi şi în spatele barierelor legislative pe care această iniţiativă pe care o pornim astăzi ‘Oameni noi’ încearcă şi le va debloca cu siguranţă. În România este foarte greu să votezi, în România este aproape imposibil să participi ca simplu cetăţean la viaţa politică. Atât timp cât nu vom rezolva aceste probleme, nu avem nicio şansă să schimbăm actuali lideri de paie sau malefici cu cetăţeni oneşti din societate care chiar vor să contribuie”, a spus Barna.

Campania denumită „Oameni noi” este o iniţiativă a 17 cetăţeni români care este susţinută de 26 de organizaţii civice şi patru partide – Mişcarea România Împreună, Partidul Acţiunea Civică a Tinerilor, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvaţi România.

Printre modificările propuse în iniţiativa de reformă a legislaţiei electorale se numără revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, vot preferenţial pe liste de partid care permit cetăţenilor să voteze persoana şi nu lista impusă de partid.

De asemenea, se doreşte creşterea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora prin aplicarea normei de reprezentare naţională şi pentru cetăţenii din diaspora, iar pentru cetăţenii care trăiesc în diaspora dar care au în continuare domiciliul în ţară se propune ca ei să poată să voteze oriunde în lume pentru circumscripţia în care îşi au domiciliul în România.

Totodată, se propune scăderea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri şi eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *