EXCLUSIV/BOMBA DIN DOSARUL fostului vicepremier pentru Securitatea Naţională şi ministru de Interne, Gabriel Oprea/INCOMPETENTA D.N.A

DNA l-a putut cerceta pe Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa deoarece il cerceta (pe el, pe procurorul general T. Nitu,s.a.) si pentru abuzul in seviciu prevazut de Legea 78/2000 (in baza careia functioneaza DNA).

Pentru abuz s-a dispus clasarea!

Pe cale de consecinta DNA nu mai putea sa-l trimita in judecata doar pentru ucidere din culpa pe generalul Oprea. Singura masura legala era sa decline dosarul la PLICCJ.

BOMBA urmeaza a fi denotata la camera preliminara. Astfel, la camera preliminara se va constata nulitatea rechizitoriului ca fiind emis de un organ necompetent (sau mai bine zis”INCOMPETENT”).

Procedura penala prevede ca uciderea din culpa este de competenta Parchetelor de pe linga Judecatorii. In cazul in care autor este un membru al Guvernului (sau fost membru) competenta revine PICCJ.

In cazul lui Gabriel Oprea (ca fost membru al Guvernului), daca nu se va demonstra ca a savirsit fapta prin incalcarea atributiilor de serviciu, in calitatea de viceprim- ministru (lucru foarte greu de demonstrat in acest caz), atunci competenta ar trebui sa revina parchetului de pe linga judecatorie.

Asa se joaca “STATUL PARALEL” cu rechizitoriile pe banii contribuabililor!

Reamintim ca, fostul vicepremier pentru Securitatea Naţională şi ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată în dosarul morţii tânărului poliţist Bogdan Gigină, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. Iniţial, fostul ministru de Interne fusese acuzat şi de abuz în serviciu, capăt de acuzare de care a scăpat după decizia CCR care a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară. Aşadar, Oprea a scăpat de acuzaţia care i-ar fi putut aduce până la 15 ani de detenţie şi a rămas cu acuzaţia de ucidere din culpă, care se pedepseşte cu până la 5 ani de detenţie.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus clasarea faţă de:

– Corcodel Adrian, angajat în cadrul S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L , sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă;

– Oprea Gabriel, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul;

– Niţu Tiberiu-Mihail, la data faptelor, procuror general al României, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Cu privire la faptele de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicităţii) reţinute în sarcina ultimilor doi menţionaţi, pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curţii Constituţionale care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuţii de serviciu prevăzute de legislaţia primară (lege ori ordonanţă a guvernului) poate constitui element material al infracţiunii de abuz în serviciu, nu şi încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului.

Având în vedere că, în situaţia de faţă, dispoziţiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, aşadar sunt din legislaţia secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracţiuni urmează a se dispune clasarea faţă de Oprea Gabriel şi Niţu Tiberiu-Mihail. (Ec Adrian Radu).

Mulţumim colaboratorului nostru media, ziarul Incisiv de Prahova!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *