Iohannis: Nu este nevoie să închidem toată ţara dacă avem focare semnificative în judeţe

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, la Palatul Cotroceni, de faptul că restricţiile care au ca scop prevenirea răspândirii noului coronavirus sunt aplicate local şi „nu este nevoie să închidem toată ţara”.

Klaus Iohannis

„Vom reacţiona şi autorităţile vor reacţiona local şi regional. Nu este nevoie să închidem toată ţara dacă avem focare semnificative într-un anumit număr de judeţe. Atunci acolo se va acţiona, de aceea s-a introdus de către specialişti, de către experţi, acea scală care ne spune dacă este cazul să se ia anumite măsuri sau nu”, a afirmat şeful statului, scrie Agerpres.

Iohannis a adăugat că „aceste restricţii se bazează pe o evaluare a specialiştilor care ţine cont de gradul de infectare din localitatea respectivă”. „Aşa se va continua”, a adăugat şeful statului.

El a arătat că pe măsură ce rata infectării va creşte, este destul de probabil să apară noi şi noi restricţii.

„Trebuie să luăm măsurile care sunt recomandate de experţi, pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor, pentru a preveni răspândirea necontrolată a acestei boli. Personal, cred că toate măsurile trebuie să fie proporţionale cu incidenţa bolii. Nu trebuie să luăm prea multe măsuri sau să introducem prea multe restricţii dintr-odată şi nu îmi doresc absolut deloc să ajungem la situaţia în care nu mai este permisă deplasarea între localităţi. Dar trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt şi acum sunt localităţi în carantină, din cauza incidenţei mari a bolii, cum am avut şi în lunile dinainte localităţi şi cartiere în carantină şi atunci, într-adevăr, deplasarea dintr-o localitate în carantină în altă localitate nu este permisă, cum nu este permisă intrarea în localitatea carantinată decât pentru anumite categorii de persoane şi în anumite condiţii. Este o măsură extremă, care se ia exact atunci când altfel experţii nu cred că poate fi controlată răspândirea”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a susţinut că numărul mare de infectări nu are legătură cu alegerile locale.

„Nu cred că are legătură cu alegerile locale, e posibil să aibă legătură în unele localităţi cu petrecerile care s-au făcut după alegeri, ilegal. Au fost găsiţi şi amendaţi, dar probabil unii oameni au uitat din entuziasm că suntem în pandemie. Dar nu procesul electoral a dus la această creştere a numărului de infectări”, a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că dacă masca de protecţie va fi recomandată de experţi să fie purtată tot timpul, această măsură va fi impusă.

„În principiu, dacă experţii ar recomanda aşa ceva, eu aş fi de acord”, a afirmat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *