OMS critică vaccinarea cu cea de-a treia doză anti-Covid-19, când țările sărace încă așteaptă primele doze. ”Este scandalos”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat vaccinarea cu cea de-a treia doză anti-Covid-19 ce are loc în România și în alte state, în contextul în care țările sărace încă mai așteaptă să primească primele doze de ser pentru a-și imuniza populația.
OMS, despre vaccinarea cu cea de-a treia doză anti-Covid-19: ”Este scandaloasă”
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid-19 și imunizarea copiilor în unele state nu au nicio logică în contextul în care angajații din domeniul sanitar și persoanele cu risc crescut din țările mai sărace încă așteaptă să aibă acces la primele doze.
”Şi cu toate acestea, ţările cu cea mai ridicată rată de vaccinare continuă să facă stocuri de seruri anti-COVID-19, în timp ce ţările cu venituri mici aşteaptă în continuare. Zilnic sunt administrate de şase ori mai multe doze booster la nivel global decât doze primare în ţările cu venituri mici. Este scandalos şi trebuie să înceteze imediat”, a mai spus directorul OMS.
Directorul OMS: ”Nicio ţară nu poate să iasă din pandemia de COVID-19 pur şi simplu prin vaccinare”
Deși țările din Europa promovează campanii de vaccinare anti-Covid-19 cu doze booster pentru a face față noilor valuri de infectări, directorul OMS contrazice strategia. Tedros Adhanom susține că oamenii se pot proteja de Covid-19 dacă respectă măsurile de siguranță deja cunoscute de întreaga lume: purtarea măștilor de protecție, distanțarea socială, dar și testarea regulată.
‘Cu ajutorul combinaţiei corecte de măsuri, ţările pot ajunge la un echilibru între menţinerea unei rate scăzute de transmitere şi menţinerea economiilor şi a vieţii sociale deschise. Nicio ţară nu poate să iasă din pandemia de Covid-19 pur şi simplu prin vaccinare”’, a spus directorul general al OMS.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt necesare în continuare 550 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru a atinge obiectivul de imunizare a 40% din populaţie în fiecare dintre ţările lumii până la sfârșitul acestui an. OMS a precizat că această cantitate poate fi produsă într-un interval de zece zile.
De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a mai făcut un apel la țările care beneficiază de stocuri mari de vaccinuri anti-Covid-19 să renunţe la livrări în favoarea programului COVAX al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), ce are scopul de a crește livrările către ţările mai sărace.
În România, până vineri, 12 noiembrie, s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu schemă completă 6.737.547 de persoane, iar 1.132.616 au primit și cea de-a treia doză de ser.