Pensii 2022. Cu ce sumă cresc, de fapt, pensiile românilor în noul an

Guvernul a aprobat în luna decembrie a anului trecut majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale pentru pensionari, de la 1 ianuarie 2022. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a precizat cu cât crește punctul de pensie. Pe lângă majorare, există şi un ajutor financiar pentru o anumită categorie de pensionari.

Cu cât cresc pensiile în 2022

Este vorba de OUG 125, publicată pe 15 decembrie, prin care cei aprox 5 mil de pensionari vor beneficia de o majorare de 10% a punctului de pensie și a indemnizației sociale cu 25%. Impactul bugetar pentru întregul an 2022 al celor două măsuri este de 106,9 miliarde lei.

Pensii 2022. Cu ce sumă cresc, de fapt, pensiile românilor în noul an
Cu cât crește punctul de pensie în 2022.

Astfel, valoarea punctului de pensie în noul an crește de la 1.442  la 1.586 de lei, în timp ce indemnizaţia care în decembrie era 800 de lei, din 1 ianuarie 2022 ajunge la 1000 de lei. Pe lângă majorarea de 10% mai există şi un ajutor financiar prevăzut în OUG 132, publicată pe 17 decembrie 2021, care vizează pensionarii cu pensii de până la 1600 de lei.

Pensiile vor întârzia la începutul lunii ianuarie

Poșta Română a anunțat în urmă cu câteva zile că pensiile vor întârzia la începutul lunii ianuarie, deoarece banii vor fi virați începând cu 4 ianuarie, așa cum se întâmplă la fiecare început de an. Pentru plata prin Poştă sunt peste 2 milioane de pensionari, iar Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a precizat că taloanele au fost tipărite.

S-a lucrat în două schimburi pentru ca cele 5 milioane de taloane de pensii să fie tipărite în timp util pentru a fi predate Poştei Române. Suntem în termen, noi avem un grafic clar pe care-l avem printr-o convenţie stipulată cu Poşta, astfel încât trebuie să ne asigurăm că totul este în regulă şi taloanele vor fi date în timp util poștașilor.”, a declarat Daniel Baciu pentru Antena 3.

Pentru recalcularea pensiilor în baza unei noi legi trebuie evaluate cinci milioane de dosare, fiind angajate 1000 de persoane pentru acest proces. Până acum au fost evaluate 1,5 milioane de dosare. În urma recalculării nicio pensie nu va scădea.

Chiar dacă, din recalculare, va ieşi un cuantum inferior, principiul e clar: pensionarul să rămână cu cuantumul cel mai avantajos! Indiferent de formula de calcul pensiile vor creşte, asta e o certitudine”, a adăugat Daniel Baciu.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *