Spitalele vor prelua mai mulți bolnavi după data de 15 mai, dar vor fi reguli suplimentare, spune Raed Arafat

Pacienții care nu reprezintă urgențe vor fi primiți după 15 mai în număr mai mare, a spus Raed Arafat. Relaxarea restricțiilor dispuse din cauza infectărilor cu coronavirus permite ca spitalele să trateze și alți pacienți non-COVID. Chiar și așa însă, regulile de distanțare se vor aplica și în saloane, ceea ce înseamnă că vor fi cazați mai puțini bolnavi.

„Cu certitudine spitalele o să preia mai mulţi bolnavi decât au preluat în timpul stării de urgenţă, dar este posibil ca în interiorul spitalelor capacitatea totuşi să fie mai limitată, pentru că vei avea distanţare şi în interiorul spitalelor, vei avea reguli de internare pentru cazurile cronice. Într-un salon în care erau patru pacienţi poate că acum nu mai poţi să pui decât doi pacienţi” a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Noile reguli sunt încă elaborate de autorități, la acest moment, pentru a putea fi aplicate la ieșirea din starea de urgență.

„Ministerul Sănătăţii lucrează pe aceste aspecte. Institutul Naţional de Sănătate Publică iarăşi analizează aceste aspecte, iar în fiecare spital epidemiologul spitalului trebuie să creeze circuitele şi regulile necesare spitalului să funcţioneze în siguranţă. Cert e că nu putem lăsa pacienţii fără tratament, deci spitalele trebuie să se adapteze pentru a trata pacienţii aşa cum îi tratau înainte, dar cu adaptarea condiţiilor din spital şi a circuitelor”, precizat Arafat, potrivit Digi24.

Șeful DSU a mai spus că, până la “începerea problemei COVID-19”, cifra zilnică de pacienţi în unităţile de primiri urgenţe din ţară a fost între 12.000 şi 15.000 de cazuri şi că, în prezent, numărul este între 5.000 şi 6.000 de cazuri pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *