Starea de alertă maximă va fi dispusă în România, a explicat premierul Ludovic Orban

Starea de alertă maximă va fi dispusă în România, a afirmat luni premierul Ludovic Orban, o dată cu adoptarea hotărârii de Guvern prin care se pune în aplicare starea de alertă. Aplicarea amenzilor va fi stabilită printr-o ședință care va avea loc luni seara la ora 19, a precizat prim-ministrul.

„Am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență. În prevederile legii 55, mai multe măsuri cuprinse în HG aferente stării de alertă trebuie adoptate la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, și am luat hotărârea 25 a Comitetului ca fundament pentru hotărârea de guvern.

Odată cu adoptarea HG continuăm starea de alertă instituită, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile și instrumentele pentru a asigura respectarea măsurilor, a regulilor stabilite pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor” a declarat Orban, luni dimineață.

Toate instituțiile statului cu drept de control au fost convocate în ședință la orele 19, a mai spus Ludovic Orban, cu scopul de a pune la punct un plan amănunțit.

„Toate ministerele cu atribuții în cadrul stării de alertă trebuie să emită actele normative în baza legii și a HG pentru a stabili toate regulile de desfășurare a transportului public, a activității în instituții, în spațiile comerciale, de desfășurare a activității la centrele de îngrijire personală, în centrele de îngrijire a persoanelor vulnerabile.

Toate ministerele trebuie să completeze prin ordine comune cu MS toate reglementările secundare pentru a avea garanția că în fiecare loc se petrec lucrurile astfel încât să îmiedice la maxim riscul de răspândire a riscului” a explicat premierul României.

Hotărârea de Guvern va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviința starea de alertă și toate măsurile dispuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *