Statistici îngrijorătoare: numărul incendiilor din județ crește semnificativ

Numărul incendiilor de autoturisme s-a dublat în trimestrul al doilea al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, incendiile de culturi agricole au înregistrat o creştere cu 140% şi cele de locuinţe au crescut cu 46 de procente.

”În trimestrul II al acestui an s-au produs 47 de incendii în locuinţe sau gospodării, cu 46% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cel mai grav eveniment s-a înregistrat în luna iunie, în localitatea Prundu, acolo unde un bărbat, în vârstă de 69 de ani, şi-a pierdut viaţa, fiind surprins într-un incendiu violent, izbucnit pe timpul nopţii. Pompierii au constatat că cele mai multe incendii s-au produs din cauza scurtcircuitelor, a efectului termic, a jarului depozitat aproape de materiale combustibile şi a focului deschis în spaţii deschise.

În perioada analizată s-au înregistrat 20 de incendii de autovehicule, un număr dublu faţă de trimestrul II al anului trecut. Din fericire, nu au fost persoane rănite, ci doar pagube materiale”, se arată într-un comunicat de presă emis joi de ISU Giurgiu.

În perioada menţionată, pompierii giurgiuveni au mai intervenit pentru stingerea a 166 de incendii de culturi agricole, vegetaţie uscată, stuf, lăstăriş, mărăciniş sau deşeuri menajere.

”Acestea au înregistrat o creştere cu 140% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Incendiile au fost provocate de focul în aer liber lăsat nesupravegheat sau de fumatul în locuri neprotejate corespunzător”, se mai arată în comunicatul de presă emis de ISU Giurgiu.

Pompierii atrag atenţia asupra faptului că legislaţia privind protecţia mediului interzice arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase.

Astfel, cetăţenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii şi deţinătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligaţia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice şi pentru persoanele juridice, de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Totodată, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau mirişte de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.