Știrea nopții: Jaf de 2 miliarde $ – și acuzații care pot distruge DNA și demnitari!

DNA, guvernele Cioloș, Ponta, Boc – iar la suma uriașă dintr-un domeniu strategic – și SRI, mai ales informări au existat chiar la nivelul CNI, adică al președintelui Băsescu.

„Așa arată un jaf de 2 miliarde $ — ce ar fi însemnat acești bani pentru România? Alocațiile tuturor copiilor pentru 2 ani. Sau construcția a 10 spitale mari, complet utilate, cu câte 600 de paturi fiecare. Sau construcția și dotarea a câte 3 grădinițe în fiecare localitate din România. Sau finalizarea autostrăzii Ploiești-Brașov”.

Textul de mai sus a fost publicat pe pagina de Facebook de fostul ministru pentru Buget al guvernului Ponta și actual principal consilier financiar-economic al premierului Dăncilă, controversatul Darius Vâlcov.

Vâlcov publică și un document — o notă de informare a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Mine din care rezultă că bugetul de stat a pierdut suma menționată — cauza fiind incredibilă: neactualizarea preţului de referinţă la gazele naturale în perioada 2006-2018!

„#dnanuvede #acolosuntbaniidumneavoastra #josmafiagazelor”, mai scrie Darius Vâlcov, acuzând pe bună dreptate intituția anticorupție că nu a abordat acest caz.

Mai mult, din nota semnată de președintele ANRM Gigi Dragomir, rezultă că o primă și gravă constatare a făcut-o Curtea de Conturi în 2010. Mai mult, se arată în notă, există și o confirmare în instanță.

Notă, președintele ANRM Gigi Dragomir
Notă, președintele ANRM Gigi Dragomir

„ANRM a contestat în instanţă nivelul prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi, dar contestaţia a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti în 2012 şi apoi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în 2015 printr-o sentinţă definitivă”, scrie Dragomir.

Zăcământ de gaze
Ne-au ars la gaze. Prima lovitură încasată de România, deșteaptă lovitură!

În 2015, de data aceasta în timpul guvernului altei guvernări, Curtea de Conturi a constatat din nou jaful — mai précis că situaţia seszată de ei nu a fost remediată!

În consecință Curtea de Conturi „a mai făcut o analiză pentru perioada 2011-2015, stabilind un nou nivel al prejudiciului la 4,67 miliarde de lei”, scrie în nota lui Dragomir.

Iar finalul notei conduce la o cifră halucinantă — de fapt transformarea în lei a cifrei reclamate de Darius Vâlcov:

„În februarie 2018, ANRM a actualizat preţul de referinţă pentru gazele naturale. Ca urmare a aplicării noului tarif de referinţă, în semestrul I al anului 2018 a avut loc o creştere a încasărilor redevenţelor cu 117,031,604.16 RON”.

Există și Anexe din care se pot afla detalii — deci multă lume și multe instituții au de dat multe răspunsuri la ceea ce se scrie acolo. Printre acestea, enumerăm DNA, guvernul Cioloș, guvernul Ponta, guvernul Băsescu — și, de ce nu, la suma asta și la domeniul strategic de care vorbim — de ce nu și SRI? Mai ales că, sunt sigur, informări au existat, după unele informații, chiar la nivelul Comunității Naționale de Informații, adică al președintelui Traian Băsescu.

Apropo, poate zice și el ceva… Da, știu, rușii — dar în afară de asta, poate mai știe vreo două vorbe și în românește.

Sursa: ro.sputnik.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *