Surse: Cumulul pensie-salariu nu va fi interzis prin OUG. Coaliția a decis să înghețe doar angajările și salariile

Liderii din Coaliție au decis, luni după-amiază, să stopeze angajările la stat și să reducă 10% din cheltuielile cu bunuri și servicii, spun sursele Digi24. De asemenea, aceleași surse susțin că premierul a cerut ca până la noua lege a salarizării să nu crească salariile bugetarilor, dar nici să nu existe tăieri. Liderii din Coaliție s-au întâlnit luni pentru a discuta măsurile pe care Guvernul le va lua în încercarea de a diminua cheltuielile bugetare.

Sursele Digi24 susține că în Coalitie s-a decis stoparea angajărilor la stat precum și înghețarea salariilor bugetarilor, premierul Nicolae Ciucă cerând să nu există tăieri și nici creșteri până la noua lege a salarizării. Liderii din guvern au decis și o reducere de 10% a cheltuielilor de bunuri și servicii iar în ceea ce privește interzicerea cumulului pensiei cu salariul, Coaliția a decis că nu se poate face prin ordonanță, din motive de neconstituționalitate, măsura urmând să fie introdusă prin lege, conform surselor citate.

Surse politice afirmă că președintele PNL, Nicolae Ciucă, şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, au avut luni discuţii pe tema măsurilor destinate reducerii cheltuielilor bugetare, subiect care a fost abordat în Coaliţie, într-o şedinţă care a avut loc de la ora 16:00. Potrivit unei variante anterioare de lucru a Ordonanţei cu măsurile de reducere a cheltuielilor la nivelul statului, obținute de Digi24, dispare cumulul pensiei cu salariul la stat, inclusiv pentru beneficiarii de pensii de serviciu și pensii militare stabilite prin legi speciale.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în ședința de guvern de joi că măsurile pentru reducerea cheltuielilor ar putea fi aprobate săptămâna aceasta. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, înaintea ședinței de guvern, că deficitul în colectare de la buget este din cauza „marilor contribuabili” care nu și-au plătit „datoriile către stat”. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că ordonanța privind reducerea cheltuieilor va duce la „crearea unui spațiu fiscal suplimentar” și a ținut să precizeze că „nu există niciun fel de gaură la buget”.

 

sursa: digi24.ro