UDMR a dus Valea Uzului în Consiliul Europei. Corlățean și Pop răspund oficial și acuză Budapesta de provocări

Autorităţile române competente examinează opţiunea trecerii Cimitirului Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului în administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi „au în vedere identificarea, în urma discuţiilor cu statele ai căror eroi sunt îngropaţi în acest cimitir, inclusiv Ungaria, şi cu respectarea acordurilor bilaterale relevante, a unor soluţii care să redea demnitatea acestui cimitir internaţional”, se arată într-o scrisoare transmisă miercuri de senatorul Liviu Pop, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la APCE, preşedintelui APCE, Liliane Maury-Pasquier, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis miercuri AGERPRES, scrisoarea, semnată de senatorii Liviu Pop şi Titus Corlăţean, membru al delegaţiei Parlamentului României la APCE, este un răspuns la demersurile întreprinse, la Strasbourg, de reprezentanţii UDMR în Delegaţia Parlamentului României la APCE, cu ocazia celei de-a treia părţi a Sesiunii ordinare a Adunării (24-28 iunie 2019), în care se oferă clarificări referitoare la situaţia generată de incidentele de la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, precum şi „soluţii imediate” la rezolvarea acestui diferend.

Referitor la incidentele din 6 iunie a.c., în contextul organizării manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, se menţionează în scrisoare că partea română a făcut în repetate rânduri apel la calm, dialog şi reţinere şi a solicitat părţii ungare să se abţină de la provocări, dar, în schimb, aceasta nu a făcut decât să alimenteze tensiunile prin intermediul declaraţiilor publice menite să promoveze o imagine distorsionată a evenimentului şi prin prezenţa, cu o zi înainte de Ziua Eroilor, în lipsa unei invitaţii oficiale din partea părţii române, a unui membru important al Guvernului de la Budapesta.

Scrisoarea transmisă în atenţia preşedintelui APCE relevă faptul că, „în afara unui caz izolat care a generat pagube materiale, respectiv distrugerea porţii de acces în cimitir şi în care a fost dispusă constituirea unui dosar penal, autorităţile abilitate nu au constatat alte incidente între participanţi sau între aceştia şi forţele de ordine, care să impună intervenţia în forţă sau alte măsuri speciale. De asemenea, se face trimitere şi la declaraţia publică a Ministerului român al Afacerilor Interne, din 10 iunie a.c., care certifică faptul că mormintele cu însemne naţionale ungare au fost vandalizate. În schimb, în scrisoarea preşedintelui Delegaţiei române la APCE se face referire la acţiunile repetate de vandalizare a crucilor ridicate de autorităţile locale de la Dărmăneşti în memoria eroilor români de către reprezentanţii unor asociaţii civice ungare, cu permisiunea liderilor locali ungari”.

Totodată, în documentul citat se face o trecere în revistă a situaţiei cimitirului de la Valea Uzului din 1916 până în momentul de faţă, prezentare care relevă caracterul multinaţional al acestui loc de cinstire a eroilor din cele două războaie mondiale, aici fiind îngropaţi soldaţi maghiari, români, austrieci, germani, sârbi, italieni şi ruşi. În context se arată că, la începutul anilor 90, cimitirul a făcut obiectul unui proces de restaurare iniţiat de autorităţile locale din localitatea Sânmartin (jud. Harghita), zonă locuită preponderent de etnici maghiari, şi care a avut ca rezultat înlăturarea oricărui indiciu multinaţional al acestui cimitir, inclusiv prin înlocuirea crucilor iniţiale cu cruci purtând însemne naţionale ungare pe mormintele eroilor de alte naţionalităţi.

De asemenea, în scrisoare se menţionează că în 2018, la iniţiativa primarului din Dărmăneşti (jud. Bacău), în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri şi pentru a fi cinstită memoria eroilor români îngropaţi în cimitirul internaţional din Valea Uzului, au fost ridicate un număr de 50 de cruci de piatră simbolice, un monument în memoria tuturor eroilor şi catarge cu steagurile naţiunilor ai căror eroi sunt îngropaţi în acest cimitir

Sursa:www.stiripsurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *